Data actualizării:
Data publicării:

De ce gâfâie câinii. Află tot ce trebuie să știi

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret
Câinii noștri gâfâie tot timpul, în special după o plimbare plăcută sau o sesiune de joacă. Cu toate acestea, atunci când gâfâitul câinelui tău este însoțit de simptome suplimentare sau când gâfâie excesiv, poate fi un semn al unei probleme mai serioase.

Gâfâitul câinilor este un comportament foarte obișnuit, observat adesea atunci când câinele tău se răcorește într-o zi caldă sau după o sesiune de joacă. Caracterizat prin respirație rapidă și superficială, acest comportament este în general normal și nu ar trebui să ridice îngrijorări. Cu toate acestea, există unele situații, cum ar fi atunci când câinele tău gâfâie puternic, când acest comportament poate indica ceva mai serios.

De ce gâfâie câinii?

Atunci când câinii gâfâie, de obicei înseamnă că le este prea cald și încearcă să se răcorească. Dar există și alte motive pentru care câinele tău ar putea gâfâi, motiv pentru care este întotdeauna important să analizezi situația în ansamblu și să iei în considerare ce îți spune limbajul corporal general al câinelui tău. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care câinii gâfâie:

Câinii gâfâie pentru a se răcori: Spre deosebire de noi, câinii nu pot transpira prin pielea lor pentru a se răcori din cauza blănii lor groase. Deși pot transpira ușor prin labele lor, cantitatea de apă evaporată în acest fel este limitată. Prin gâfâit, ei schimbă rapid aerul cald din plămâni cu aerul rece din exterior, accelerând evaporarea apei de pe limbă, din interiorul gurii și din tractul respirator superior. Această evaporare ajută la reglarea temperaturii corpului, răcorindu-i eficient.

Se simt anxioși sau stresați: Câinii pot gâfâi și atunci când se simt stresați sau anxioși. Această forma de gâfâit, numită „gâfâit comportamental”, poate fi însoțită de simptome precum: înghițit repetat, mersul în cerc, plânsul, linsul buzelor, tremuratul. Poți observa această formă de gâfâit la câinele tău dacă se teme de artificii, în timpul călătoriilor cu mașina sau în timpul vizitelor la veterinar.

Sindromul obstructiv brachicefalic al căilor respiratorii: Dacă ai o rasă de câine brachicefală, cu o față plată și un nas scurt sau aplatizat, precum un Bulldog Francez, un Mops sau un Boxer, atunci gâfâitul excesiv al câinelui tău ar putea fi din cauza „sindromului obstructiv brachicefalic” (BOAS). Din cauza anatomiei lor, acești câini suferă de dificultăți respiratorii continue ca rezultat al îngustării tractului respirator superior. În plus, ei nu gâfâie eficient ca alte rase de câini din cauza feței plate, fiind mult mai expuși riscului de insolație sau supraîncălzire deoarece nu se pot răcori rapid.

2. Sursa foto... (caine-adorable_07446200.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock

Câinele meu gâfâie excesiv - ce înseamnă asta?

Dacă patrupedul gâfâie excesiv și nu îi este cald sau nu are nevoie să-și răcorească corpul, acest lucru ar putea indica o problemă mai mare. În plus, dacă gâfâitul sună mai tare sau mai aspru sau par a depune mai mult efort decât de obicei, ar trebui să cauți imediat asistență veterinară, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme precum:

  • Insolație
  • Reacție alergică
  • Probleme respiratorii
  • Boala Cushing
  • Durere
  • Obezitate
  • Probleme cardiace

Câinele meu gâfâie noaptea - ce înseamnă asta?

Dacă câinele tău gâfâie noaptea și nu este prea cald în cameră, ar putea fi din cauza multor lucruri și ar trebui să îl duci la veterinar pentru un diagnostic. Ar putea fi rezultatul anxietății, în special dacă patrupedul este separat de tine în timpul nopții, deoarece ar putea simți stresul de a fi departe de tine.

În general, aceasta este destul de rar întâlnită la câinii adulți și pare să fie o preocupare mai degrabă pentru căței. Dacă bănuiești că gâfâitul câinelui tău în timpul nopții se datorează anxietății, poți încerca să lași radio-ul pornit pentru a le oferi puțin confort și pentru a acoperi unele zgomote.

Dacă câinele tău gâfâie puternic când nu face exerciții sau nu se răcorește, sau prezintă alte simptome îngrijorătoare, contactează imediat medicul veterinar!, potrivit Purina.co.uk

3. Sursă foto... (caine-dormind_89751600.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel