De ce femeile sunt mai vulnerabile în fața caniculei decât bărbații
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Femeile ar putea fi mai sensibile decât bărbaţii la temperaturile caniculare, susține o cercetare din Olanda.

Experții olandezi susțin că un motiv al acestei sensibilități ar fi faptul că femeile transpiră mai puţin şi pierd mai greu căldura acumulată de corp. Astfel, femeile figurează în planul de combatere a caniculei în Anglia drept ”persoane” cu risc ridicat alături de cei peste 75 de ani, bebeluşi, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau psihice grave. Potrivit The Guardian, planul nu spune de ce femeile se află pe listă, dar britanicii au arătat un studiu olandez care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură şi a constatat că femeile în vârstă sunt mai expuse riscului decât bărbaţii. „Chiar când s-au analizat vârste similare, ratele de mortalitate au fost cu 15% mai mari pentru femei”, a transmis echipa de cercetători. Echipa de cercetători olandezi a subliniat că este posibil ca sensibilitatea femeilor să se datoreze și factorului cardiovascular: „Se pare că tensiunea cardiovasculară este mai mare la femei, ceea ce ar putea explica riscul mai mare de mortalitate al acestora în caz de căldură”.

Un alt studiu făcut de cercetători olandezi şi germani, care a analizat 23 de ani de date privind temperaturile din Ţările de Jos împreună cu cifrele zilnice privind mortalitatea, a constatat, de asemenea, diferenţe între sexe. „Mortalitatea cauzată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbaţi, în special în grupa de vârstă mai înaintată ( peste 80 de ani) în condiţii de căldură extremă”, au spus aceştia. Hein Daanen, profesor la Universitatea VU din Amsterdam şi unul dintre autorii studiului, a declarat că echipa s-a gândit că producţia redusă de transpiraţie la femei ar putea juca un rol. „Persoanele în vârstă transpiră jumătate din cantitatea de transpiraţie a tinerilor, iar femeile jumătate din cea a bărbaţilor”, a spus el. Cu alte cuvinte, „capacitatea femeilor în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută”.

Femeile au tensiunea mai mare

Echipa a precizat că este posibil să fie implicat şi stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular. „Se pare că tensiunea cardiovasculară este mai mare la femei, ceea ce ar putea explica riscul mai mare de mortalitate al acestora în caz de căldură”, au scris ei. Printre alte posibilităţi, echipa notează că femeile în vârstă ar putea fi expuse unui risc mai mare deoarece este mai probabil ca ele să locuiască singure şi ar putea fi mai puţin active în general decât bărbaţii, dar mai probabil să fie active în gospodărie. „Continuarea activităţilor în gospodărie în timpul valurilor de căldură, când sunt într-o formă fizică mai slăbită, le expune pe femei la un risc mai mare de supraîncălzire şi efort cardiovascular decât bărbaţii”, au mai spus participanţii la proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel