De ce este o INFRACȚIUNE să faci un cont FALS pe Facebook. Explicațiile unui avocat
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că deschiderea unui cont de socializare cu numele altei persoane este infracţiune și se pedepsește cu închisoarea. Avocatul Ana Maria Udriște a explicat de ce această faptă este o infracțiune.

„Decizia a fost dată tocmai în contextul în care cineva folosise un profil al altei persoane, care există în realitate, tocmai ca să dea poze pe acel profil, cu acea persoană, să facă un rău. Și atunci Înalta Curte a spus că da, într-adevăr, atunci când noi folosim o platformă de socializare, un cont pe rețelele sociale, și urmărim să obținem ceva de pe urma acestei acțiuni, avem infracțiunea informatică. Acum, nu este același lucru cu infracțiunea de fals de identitate, interesant e că aici nu este neapărat nevoie să avem un prejudiciu palpabil, adică mi s-a întâmplat ceva pe care îl pot cuantifica, spre exemplu dacă cineva a făcut un profil în numele meu, mi-a adus un prejudiciu să zicem, de un milion de euro, nu, pur și simplu l-a făcut cineva.

La ce ne ajută? Hai să ne gândim, ești un creator de conținut. Dacă nu ți s-au făcut cinci conturi fake până acum, ai scăpat. Dar sunt multe persoane care cu cât sunt mai cunoscute, influența marketingului e din ce în ce mai puternică, vor avea conturi false. Nu mă refer la relațiile personale, că fac eu un cont ca să mă răzbun pe un prieten, o iubită și să dau niște informații, pur și simplu mă folosesc de numele tău pentru a vinde niște produse. De aceea, o jurisprudență a Înaltei Curți te ajută să tragi un semnal de alarmă că dacă voi face așa ceva chiar risc să fac închisoare.”, a explicat avocatul Ana Maria Udriște pentru ProTv.

Amintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că deschiderea unui cont de socializare cu numele altei persoane este infracţiune. Codul penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani pentru fals informatic.

VEZI ȘI: ÎCCJ: Deschiderea unui cont pe o reţea de socializare folosind numele altei persoane este INFRACȚIUNE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel