De ce este important să ne autotestăm? Virusurile cu ”leac”. Prof. Adrian Streinu-Cercel: Se poate vindeca pacientul în circa 5 zile
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - Adrian Streinu-Cercel
Sursă foto: Facebook - Adrian Streinu-Cercel
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre screeningul bolilor transmisibile și variantele de tratament pentru acestea.

În cadrul dezbaterii DC News cu tema ”Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, profesorul Adrian Sterinu-Cercel a vorbit despre programele de screening și testare care se pot desfășura în farmacii. 

”Ce program de screening ați desfășura prin farmacii în primul rând, care ar fi primul?”, a ridicat jurnalistul Val Vâlcu problema. 

Screeningul bolilor transmisibile se poate face acasă, cu un simplu test

”În momentul de față au apărut teste combi, ca să spun așa, care decelează și virusul gripal și SARS-CoV-2, ceea ce este foarte bine, sunt teste de unică folosință, care pot fi făcute absolut oriunde, deci vorbim de autotestare. Această autotestare va trebui promovată și la noi, pentru că acum vorbim de virusul gripal și de SARS-CoV-2, dar în același timp nu trebuie să uităm că mai sunt alte virusuri care pun probleme pentru sănătatea publică, cum ar fi HIV, cel care dă SIDA, virusul hepatic B și C, care pot fi făcute ca teste rapide, acasă, în vederea cunoașterii statusului. 

De ce este important să ne autotestăm? Foarte simplu! Pentru virusul hepatitic C, în momentul de față, avem terapii foarte eficiente care vindecă infecția într-o proporție mai mare de 99%, iar pentru virusul hepatitic B și respectiv HIV avem terapii foarte potente, care fac virusul să fie nedetectabil, iar o persoană care este nedetectabilă din punct de vedere virusologic nu transmite virusul celor din jurul său. Pentru virusul gripal avem medicație specifică anti-gripală cu care se poate vindeca pacientul în circa 5 zile”, a explicat Adrian Streinu-Cercel, președinte al Comisiei pentru Sănătate din Senat. 

Anticorpii monoclonali, o soluție pentru cei cu imunosupresie

„Am văzut că la Autoritatea Europeană de control al medicamentului se află în procedură finală de aprobare o nouă generație de anticorpi monoclonali, care rezistă șase sau opt luni în circulație. Practic asigură o protecție similară vaccinului pentru persoanele care nu răspund la vaccinare, poate că au imuno-deficiențe, poate că urmează tratamente de imunosupresie. Este o soluție pentru acești pacienți?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Este o soluție foate bună, se cheamă imunizare pasivă, în măsura în care o persoană nu poate să își facă proprii anitcorpi, îi aducem din afară anticorpi pre-sintetizați, în așa fel încât să protejăm persoana respectivă de bolile severe”, a răspuns Streinu-Cercel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel