De ce e frica de șerpi cea mai întâlnită fobie a oamenilor?
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Frica de șerpi, cunoscută sub numele de ofidiofobie, este una dintre cele mai comune fobii.

Ea poate fi explicată prin mai multe cauze iar dintre cele mai importante sunt:

Evoluționistă: Una dintre teoriile principale sugerează că frica de șerpi este un rezultat al evoluției. Strămoșii noștri care au dezvoltat o aversiune față de șerpi, care pot fi veninoși și periculoși, au avut mai multe șanse de a supraviețui și de a-și transmite genele. Această frică ar fi putut fi un avantaj adaptativ în mediile unde șerpii veninoși erau o amenințare reală .

Învățare și condiționare: Oamenii pot dezvolta frica de șerpi prin experiențe negative directe sau prin observația fricii la alții. De exemplu, dacă cineva a fost mușcat de un șarpe sau a văzut pe altcineva speriat sau rănit de un șarpe, ar putea dezvolta o frică puternică de șerpi. De asemenea, frica poate fi transmisă cultural, prin povești, filme și mass-media care portretizează șerpii într-o lumină negativă .

Factorul necunoscutului și imprevizibilitatea: Șerpii se mișcă într-un mod neobișnuit, fără membre, și pot fi foarte rapizi și tăcuți, ceea ce poate crea un sentiment de imprevizibilitate și pericol. Această mișcare ciudată și abilitatea lor de a se ascunde în diverse locuri îi face pe oameni să se simtă inconfortabil și anxioși .

Factori culturali și religioși: În multe culturi și religii, șerpii sunt simboluri ale răului și pericolului. De exemplu, în tradiția iudeo-creștină, șarpele este asociat cu Satan și păcatul original în grădina Edenului. Aceste asocieri simbolice pot influența negativ percepția oamenilor asupra șerpilor .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel