De ce e bine să mâncăm avocado
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 30 Martie 2022, 14:20
WhatsApp
Un avocado pe zi îţi întăreşte inima şi îţi prelungeşte viaţa / Foto: Pxhere
Un avocado pe zi îţi întăreşte inima şi îţi prelungeşte viaţa / Foto: Pxhere
Avocado este considerat un fruct minune, ne poate ajuta să câştigăm lupta cu bolile de inimă, să ne menţinem silueta şi să înlăturăm semnele îmbătrânirii. Conţine grăsimi sănătoase iar asta ne aduce o mulţime de beneficii.

Pare că beneficiile fructului de avocado au fost descoperite în ultimii ani, de când se vorbeşte tot mai mult despre asta, dar cercetările arheologice arată altceva, şi anume că avocado era cunoscut de azteci care îi spuneau "aoacatl". Avocado este bogat în grăsimi mono-nesaturate: acizii graşi oleici, Omega-6, acizi graşi linoleici – cu efecte demonstrate cardio-protectoare şi metabolice, de scădere a colesterolului rău LDL- colesterol. Studii de cercetare au demonstrat că dieta mediteraneană, bogată în acizi graşi mono-nesaturaţi, ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) şi contribuie la creşterea colesterolul bun (HDL), ajutând astfel la prevenirea bolilor coronariene şi accidentelor vasculare cerebrale. Avocado este din acest punct de vedere o sursă preţioasă de nutrient de calitate superioară.

Bombă de vitamine şi minerale

Doar 100 gr de avocado oferă 6,7 g de fibre, adică 18% din DZR de fibre (efect de protecţie a tubului digestiv, efect anti-constipaţie şi de scădere a absorbţiei grăsimilor animale). Fructele de avocado sunt bogate în minerale esenţiale: fier, cupru, magneziu şi mangan. Magneziul întăreşte oasele, ba mai mult, poate fi considerat un adevărat scut cardiac. Fierul şi cuprul sunt necesare în producţia de celule roşii din sânge. De asemenea, este bogat în vitamine grase (liposolubile), cum ar fi vitaminele A, E, K, ce sunt concentrate în pulpa sa cremoasă.

Are efect anti-îmbătrânire

Pulpa de avocado conţine antioxidanţi poli-fenolici (cryptoxanthină, luteină, zeaxantină, beta şi alfa caroten). Aceştia au rol protector împotriva oxigen-derivaţilor din radicalii liberi şi a speciilor reactive ale oxigenului (SRO), care joacă un rol important în procesul de îmbătrânire şi în procesele diferitelor boli.

Se poate să mănânci prea mult avocado?

Experții îi sfătuiesc pe oameni să mănânce o jumătate de avocado pe zi și cel mult un avocado întreg. Un avocado de mărime medie conține 322 de calorii și 29 de grame de grăsime, deci jumătate de avocado are 161 de calorii și 14,5 grame de grăsime. Dacă mănânci un avocado întreg, obții 44% din doza zilnică recomandată de grăsime și 21% din doza recomandată de grăsimi saturate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?