„Dacă e un produs care nu are corespondent în bucătăria altor popoare, eu cred că cozonacul e acela! Poate au și italienii "panettone" al lor, dar nu seamănă cu cozonacul. Cozonacul nu e nici chec, nici prăjitură, nici tort.
Ce e, de fapt, cozonacul?
O pâine fină și puțin dulce, pufoasă și bine crescută, făcută din cea mai albă făină, înobilată cu multe gălbenușuri de ou și unt din cel mai bun și "aromat" cu nucă, cacao, stafide și rahat. Nutritiv, putem spune că, spre deosebire de pâine, care are 230cal în medie, cozonacul ajunge la 350cal. Deci nu putem să-l acuzăm că ar fi un desert periculos, ci mai degrabă un produs de panificație decât de cofetărie.
Care sunt riscurile în cazul lui?
Faptul că poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor. Asteptați pâna a doua zi (dacă rezistați), la 24 ore drojdiile își termină fermentația și nu mai dă arsuri. Tot prost cade și dacă nu e bine crescut/bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru că îți trebuie un cuptor tare bun, care să coacă domol, pe îndelete, fără să ardă - coptul e câteodată mai important decât compoziția/aluatul.
Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Instagram.
VEZI ȘI: Nutriționist celebru, despre cârnații de Crăciun "mai gustoși decât friptura"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Știați că un singur stat din Europa are graniță terestră cu Africa iar 9 din 10 români răspund greșit
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Horoscop 6-12 mai 2024: Zodia care s-a certat cu toată lumea. Daniela Simulescu: „Îți recomand mai mult pragmatism” /video
- Ploi abundente, grindină și vânt puternic în prima zi de Paști. Județele vizate de fenomenele meteo extreme
- Culmea prostiei în hipermarketuri. O decizie bizară pe care marii retaileri o iau și care stârnește furia românilor
- De ce nu ni se arată cum se fac crenvurștii. Bulai: Am văzut cu ochii mei ce se întâmplă la o fermă de curcani / video
- SRI, mai necredincios ca Toma în noaptea de Înviere. Mesaj simpatic / foto
- Acuzații în presa austriacă: Dronele militare rusești folosesc AI dezvoltat cu Kaspersky
- O biserică de o frumusețe rară din România, construită în 1878, a ars în totalitate în noaptea de Înviere / foto
- Nu s-a mai întâmplat de 23 de ani în SUA. Adrian Mitroi: Inflația este lipicioasă, iar dolarul este prea tare