Data actualizării:
Data publicării:

De ce costă 7 milioane de euro renovarea casei de pe Aviatorilor 86? Posibilă rețea de tuneluri sub palat

Autor: Darius Muresan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Google Maps
Google Maps
Există oare infrastructură subterană și tuneluri sub controversata vilă de pe Aviatorilor 86, reabilitată cu peste 7 milioane de euro, vilă în care ar putea să se mute actualul președinte Klaus Iohannis după terminarea mandatului?

Casa e fosta casă ridicată de fostul dictator Gheorghe Gheorghiu Dej pentru fiica sa și fostul sediu al PNL. Controversatul subiect privind renovarea ei la un preț uriaș, în contextul în care aici ar putea locui Klaus Iohannis, a fost dezbătut în cadrul podcastului Nod în Papură și de sociologul și profesorul Alfred Bulai alături de jurnalistul Val Vâlcu.

Jurnalistul Val Vâlcu a conchis că locația de la Aviatorilor 86 e departe de a fi pe stilul lui Klaus Iohannis, considerând că dimpotrivă, președintele evită ieșirile publice preferând să nu fie văzut. În acest context locația nu se potrivește deloc cu stilul lui Iohannis. O opinie similară a împărtășit-o și Alfred Bulai.

„A fost casa lui Gheorghiu Dej, casa a fost construită pentru fata lui Gheorghiu Dej. (...) Clădirea nu e cine știe ce, e chiar penibilă, a aparținut comuniștilor care nu aveau o viziune complexă. Alte palate vechi îi dau clasă acestei clădiri”, a precizat Alfred Bulai.

Val Vâlcu a comentat prețul uriaș al renovării motivând că e posibil ca vila de pe Aviatorilor 86 să aibă infrastructură subterană.

„Am discutat în cadrul unor înregistrări cu cei care îl păzeau pe Nicolae Ceaușescu din Direcția a V-a și mi-au spus că există tuneluri între Casa Presei de azi, desemnată ca centru de comandă și comunicații, adăpost subteran etc, până în Primăverii unde era reședința lui Gheorghe Gheorghiu Dej din anii 1950”, a punctat jurnalistul.

Alfred Bulai e sceptic că există tuneluri sub clădire, amintind că în perioada comunistă actuala casă nu era un edificiu important, ea era de fapt ridicată pentru fiica fostului dictator comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

„Nu ai cum să cheltui 7 milioane de euro. Cu 7 milioane de euro o ridici de la zero. (...) Mecanismul acesta de construcție după modelul sovietic, sovieticii au construit masiv cu noi prin anii 1950, ne-a adus celebrul pasaj subteran între Comitetul Central și Palatul Regal. Avem în București nenumărate buncăre pentru apărare militară. Chiar în perioada interbelică avem blocuri pe Magheru cu două subsoluri. Se spunea că și între Casa Poporului era gândit un tunel până la Aeroport. Nu știu dacă există și la casa respectivă de pe Aviatorilor 86. Ea nu a fost niciodată un edificiu important iar Gheorghiu Dej nu a locuit acolo, era pentru fiica lui”, a conchis sociologul.

Urmărește integral ultima ediție a podcastului Nod în Papură:

Youtube video image

"Construit în perioada 1960 - 1965, cel mai probabil de echipa arhitectului Cezar Lăzărescu, imobilul a fost proiectat şi implicit utilizat în acea perioada ca locuinţă, din anul 1993 nemaifiind efectuate reparaţii majore. Datorită amplasării în cadrul Zonelor Construite Protejate şi a zonei de protecţie a Parcului Regele Mihai, anului construcţiei şi stilului arhitectural, pe lângă lucrările de consolidare obligatorii a se efectua pentru ca imobilul să fie utilizat în condiţii de siguranţă, este necesar a se respecta şi cerinţele privind protecţia monumentelor istorice - Legea nr. 422/2001, precum şi Legea nr. 372/2005, cu modificările şi completările ulterioare - privind performanţa energetică a clădirilor", se completează în comunicat al RA APPS, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel