De ce câinii îşi adulmecă stăpânii în zonele intime
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce câinii îşi adulmecă stăpânii în zonele intime / Foto: Pixabay, LUM3N
De ce câinii îşi adulmecă stăpânii în zonele intime / Foto: Pixabay, LUM3N
Te-ai întrebat vreodată ce ce îşi adulmecă câinii stăpânii în zonele intime? Află în articol răspunsul.

Dacă ți-ai apărat vreodată zonele intime de un câine care voia să te adulmece, probabil te-ai întrebat de ce vor câinii să te miroasă? Este incomod și jenant. Sau ce zici când vin oaspeții și nasul patrupedului tău se concentrează pe ceilalți? Alison Gerken, DVM, un medic veterinar care tratează tulburările de comportament la animalele de companie la SPCA din San Francisco, a încercat să explice pentru Daily Paws ce înseamnă când un câine îți adulmecă zonele intime și cum îl poți opri.

Câinilor le place să miroasă totul, de la haine și gunoi până la picioarele oamenilor. Au un simț al mirosului incredibil care este de 10.000 până la 100.000 de ori mai puternic decât cel al oamenilor. Mirosul este simțul lor principal și îl folosesc pentru a găsi hrană, pentru a se împerechea și pentru a învăța despre mediul lor. Este atât de ascuțit, spun oamenii de știință, încât aceștia pot detecta o linguriță de zahăr adăugată la butoi de apă. Tocmai de aceea forțele de ordine folosesc canini pentru a adulmeca droguri, bombe și fugari.

Câinii au un organ special care îi ajută să descifreze mirosurile

Pe lângă nasul lor, câinii au un organ special care îi ajută să descifreze mirosurile numit organul vomeronazal. Este situat între pasajul lor nazal și cerul gurii. Captează mirosurile corporale și feromonii, care sunt substanțe chimice invizibile pe care animalele le eliberează ca o modalitate de a comunica între ele.

"Câinii adulmecă posteriorul altor câini și picioarele umane deoarece glandele sudoripare de acolo eliberează feromoni și mirosuri care dau informații caninilor. Nimeni nu știe cu siguranță ce informații sunt comunicate prin feromoni, dar aceștia pot transmite sexul, vârsta, emoțiile și sănătatea unui individ", spune Gerken. 

Este un comportament normal?


Este firesc ca patrupedul tău să adulmece picioarele. Este o formă de comunicare și de adunare de informații. În lumea canină, adulmecarea este principalul mod în care câinii învață despre mediul lor și despre oamenii și animalele din acesta. Gândiți-vă la asta astfel: un salut tipic între oameni este "Bună, ce mai faci?". Pentru un câine, o mișcare rapidă din fundul altui câine poate fi suficientă pentru a ști că Fido se simte puțin neplăcut astăzi.

Când adulmecarea între zonelor intime este un steag roșu


Deși adulmecatul este un comportament canin normal, poate fi o problemă dacă este excesiv, spune Gerken. Câinele dvs. poate să fi învățat că acest comportament atrage atenția oamenilor, fie prin faptul că este o recompensat (primește o jucărie sau este lăudat), fie prin faptul că este pedepsit, adică certat. Acest lucru explică de ce pedepsirea câinelui dvs. rareori obține rezultatul dorit.

"O dorință excesivă de a adulmeca oamenii sau mediul lor poate fi, de asemenea, un semn de stres, frustrare sau plictiseală. Mai ales dacă câinii se angajează în alte interacțiuni nedorite cu oamenii, cum ar fi săritul pe oameni. Dacă acesta este cazul animalului tău, discută cu medicul veterinar despre problemele de comportament pe care le întâlnești", spune Gerken.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel