Data actualizării:
Data publicării:

De ce câinele urmărește pisici și cum îl poți opri

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: arhivă personală
Sursă foto: arhivă personală
Câinii și pisicile pot trăi împreună în armonie perfectă, dar uneori pot apărea mici tensiuni. Câinii sunt animale care adoră compania, în timp ce pisicile sunt vânători solitari care preferă independența. Câinii urmăresc adesea alți căței, ceea ce pisicile ar putea percepe ca o amenințare.

Oprirea acestui comportament, în momentul în care apare, este foarte importantă, deoarece poate face o pisică foarte nefericită dacă este lăsată nesupravegheată, deși câinele are intenții bune. Mai mult, pisica va interpreta acest comportament ca fiind de natură prădătoare și va dori să se ascundă pentru a se simți în siguranță. Acest comportament poate fi controlat.

De ce vânează câinii pisici?

Atunci când un câine vânează o pisică, de obicei, este pentru că își urmează instinctul, în special dacă patrupedul este dintr-o rasă folosită pentru vânătoare sau adunat turme. Alteori, când un câine vânează pisici, ar putea dori doar să se joace.

Câinii vânează pisici pentru că au un instinct puternic de vânătoare, dar există cazuri în care câinii trăiesc cu pisici ani de zile fără să le vâneze, înainte de a dezvolta brusc acest instinct.

Este important să opriți câinii să vâneze pisici de îndată ce observați acest comportament. Ei ar trebui să vadă pisicile ca pe tovarășii lor, și nu ca pe jucării.

2. Sursa foto... (caine-pisica_64293800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret

Cum să oprești câinii să vâneze pisici

Metoda 1 - Controlează-i atenția

Dacă pisica este fericită într-o cușcă pentru pisici, pune-o în ea și așeaz-o într-o cameră (când cățelul nu este în preajmă). Asigură-te că are jucăriile ei pentru a o distra.

Apoi, adu cățelul în cameră. În mod instantaneu, cățelul tău va fi intrigat de pisică; va încerca să o miroasă și să o chinuie. Încearcă să atragi atenția câinelui tău, de fiecare dată când se apropie de pisică. Dacă patrupedul se uită la tine, recompensează-l cu o gustare.

Scopul este să faci asta de fiecare dată când câinele tău se uită la pisică (nu neapărat să se apropie de ea). De fiecare dată când se uită la pisică, cheamă-l și când vine la tine, recompensează-l cu gustări. Acest lucru va sublinia faptul că nu ar trebui să deranjeze pisica.

Eliberează pisica (dacă este sigur să o faci) și încearcă din nou. Dacă patrupedul tău insistă să se apropia de pisică, cheamă-l la tine și recompensează-l când ascultă. Dacă nu ascultă, spune-i ferm să se oprească, scoate pisica și încearcă din nou mai târziu. În timp, vor învăța acest comportament și vor renunța să o urmărească.

Metoda 2 - Cheamă câinele la tine

Dacă patrupedul tău începe să urmărească o pisică, cheamă-l la tine. Oprește-te din ce faci pentru a te asigura că vine la tine când este chemat. Acest lucru este important deoarece vrei să oprești urmărirea înainte să înceapă. A-i distrage atenția câinelui este întotdeauna o modalitate bună de a stabili limite.

De fiecare dată când câinele observă pisica, repetă acțiunea de mai sus. Dacă patrupedul începe să urmărească pisica, este important să oprești urmărirea. Urmează-l pe câine și folosește comenzi verbale pentru a-ți exprima dezaprobarea. Tonul ferm al vocii ar trebui să transmită ideea că urmărirea pisicii nu este un comportament permis și câinele tău ar trebui să se oprească imediat.

Dacă această metodă nu oprește câinele să urmărească pisica, ar putea fi nevoie să încerci o metodă diferită.

3. Sursa foto... (cainte-pisica-1_05340900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @oksix

Metoda 3 - Folosește o lesă reglabilă

Dacă patrupedul tău continuă să urmărească pisica, încearcă să-l ții pe câine într-o lesă cu lungime reglabilă. Trebuie să ai la îndemână gustări. Când câinele tău se uită la pisică, cheamă-l să-ți acorde atenție. Dacă vine, recompensează-l cu o gustare. Repetă acest comportament de fiecare dată când patrupedul tău se uită la pisică. 

Alte modalități de a opri câinii să vâneze pisici:

Dacă patrupedul tău nu încetează să vâneze pisici, ar trebui să iei în considerare dacă există noi factori în viața lor care ar putea fi responsabili pentru acest comportament. De exemplu, câinele tău primește suficientă activitate fizică? Dacă nu, ar putea încerca să-și consume energia suplimentară vânând pisica prin casă. Încearcă să îi oferi plimbări mai lungi și mai provocatoare. 

Dacă nu funcționează, ia în considerare să duci câinele la un instructor de dresaj sau la un specialist în comportamentul câinilor. Acești profesioniști vor putea identifica problema și o vor rezolva, potrivit Purina.co.uk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel