Data publicării:

De ce cafeaua turcească nu este, de fapt, turcească? Motivul pentru care turcii beau cafea seara, nu dimineața devreme

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
De ce cafeaua turcească nu este, de fapt, turcească? Motivul pentru care turcii beau cafea seara, nu dimineața devreme / Foto: Pixabay
De ce cafeaua turcească nu este, de fapt, turcească? Motivul pentru care turcii beau cafea seara, nu dimineața devreme / Foto: Pixabay

Află în articol de ce cafeaua turcească nu este, de fapt, turcească.

Turcii au încercat mult timp să cultive cafeaua acasă, dar condițiile climatice din Turcia nu sunt absolut potrivite pentru cultivarea cafelei, scrie sochi24.tv.

"Prin urmare, dacă auziți expresia "cafea turcească" undeva, ar trebui să știți că nu este vorba despre un tip anume de boabe de cafea, ci despre o tehnologie specială pentru prepararea unei băuturi", susține o bloggeriță din Rusia pasionată de călătorii.

Cafeaua s-a răspândit și a început să fie consumată masiv în Imperiul Otoman în timpul domniei sultanului Magnificul, la mijlocul secolului al XVI-lea, iar turcii au reușit timp de 5 secole să facă un renume din cafeua turcească. Datorită lor, în 2013, cafeaua turcească a fost inclusă în Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO.

Înainte de prăbușirea Imperiului Otoman, turcii beau doar cafea, nu și ceai


Turcia modernă este greu de imaginat fără cănile miniaturale pline ceai, acesta fiind acum un fel de simbol al statului. Cu toate acestea, nici la începutul secolului trecut, turcii nici nu voiau să audă de ceai. Nu înțelegeau această băutură.

Totuși, după prăbușirea Imperiului Otoman și secesiunea Yemenului, cafeaua a devenit extrem de scumpă pentru turci. Atunci  guvernul Ataturk a început să "promoveze" ceaiul în țară ca alternativă ieftină la cafea.

De ce cea mai populară cafea din țară poartă numele de Mehmet


Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cafeaua în Turcia putea fi cumpărată în 2 tipuri - fie gata preparată, într-o ceașcă, într-o cafenea, fie sub formă de boabe verzi într-un bazar, într-un magazin, fiind apoi prăjite și măcinate acasă.

Un comerciant din Istanbul pe nume Mehmet a fost primul care s-a gândit să deschidă o cafenea unde erau serviți vizitatorii. Mai mult, Mehmet a început să experimenteze gustul cafelei, amestecând unele boabe cu altele și obținând astfel diferite amestecuri. Magazinul a devenit rapid popular, iar fiii lui Mehmet au extins afacerea, transformând-o într-o producție de masă de cafea.

Turcii obișnuiau să bea cafea seara, nu dimineața


Inițial, cafeaua pentru turci nu făcea parte din rutina de dimineață și, în general, erau băute seara, la cafenele, pentru a lua o pauză de la treburile stringente și problemele care se adunaseră în timpul zilei, yapmak - un moment de bucurie în rutina de zi cu zi.

"În mod surprinzător, în ciuda faptului că modernitatea a făcut multe ajustări la modul de viață al turcilor, ei încă aderă la această tradiție. Chiar și cafenelele mărcilor internaționale precum Starbucks sunt nevoite să-și reorganizeze programul de lucru, concentrându-se pe el - nu deschid de dimineața foarte devreme, ci de la ora zece și lucrează până la miezul nopții, deoarece sunt pline de oameni abia după prânz. Ei bine, după-amiaza târziu nu vei găsi o masă liberă acolo", scrie bloggerița.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel