De ce băuturile la sticlă sunt mai gustoase decât cele la PET
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Băuturile la sticlă sunt mai scumpe, dar mai sigure pentru sănătate / Foto: Pexels
Băuturile la sticlă sunt mai scumpe, dar mai sigure pentru sănătate / Foto: Pexels
Ai observat probabil că atunci când savurezi un suc sau o bere dintr-un recipient de sticlă, gustul parcă este mai intens iar aromele mai pregnante, nu-i aşa? Ei bine, nu ţi se pare! Specialiştii confirmă ceea ce papilele noastre gustative ne-au dat deja de înţeles: băuturile aromatizate, sucurile, vinurile, berile, laptele şi ceaiurile reci sunt mult mai savuroase dacă vin în sticlă sau în doză de aluminiu. Chiar şi cutia de carton este mai bună decât PET-ul. 

Explicaţia este simplă. Spre deosebire de sticlă, care este aproape impermeabilă la oxigen sau dioxid de carbon, plasticul este mult mai poros. Totodată, sticla nu interacționează deloc chimic cu conținutul din interiorul acesteia. „Când mâncați sau beți ceva dintr-un recipient din sticlă, experimentați gustul pur al mâncării sau al băuturii”, explică specialiștii în chimie.

PET-ul, pericol pentru sănătate

Plasticul conține şi multe substanțe chimice, o ştim cu toţii. PET-ul (Polietilenă tereftalat⁠) din care sunt făcute unele ambalaje de sucuri şi bere, poate suferi transformări la căldură şi astfel alterează calitatea lichidelor din interior. Mai exact, când acest plastic este expus la soare, nivelul de antiamoniu crește și se transferă în băutură. Dacă berea este depozitată mai mult timp în zone calde, nivelul poate depăși limitele recomandate pentru siguranța consumatorului.

Că e lapte, că e bere, lumea tot la PET le cere!

De ce? Pentru că produsele îmbuteliate în PET sunt mai ieftine şi mai uşor de reciclat după folosire. Berea este cu siguranță una dintre cele mai răspândite băuturi în întreaga lume. Oamenii consumă bere în cantităţi mari cu precădere în zilele toride, din recipiente de sticlă, de plastic sau chiar din doze de aluminiu. Totuși, de ce berea ambalată în sticlă de sticlă rămâne cea mai gustoasă? Există păreri și păreri cu privire la bere, la temperatura ideală a acesteia și la recipientul din care ar trebui consumată. Totuși, la scară largă, în urmă cu zeci de ani, berea era băută preponderent din sticle de sticlă. Acum, lucrurile s-au schimbat și, pe alocuri, consumatorii susțin că și gustul are de suferit odată cu apariția dozelor și a PET-urilor. Aceleaşi efecte le are plasticul din compoziţia PETurilor şi asupra celorlalte băuturi. În magazinele din România încă se mai găseşte lapte la PET, ceea ce nu poate fi decât o variantă total neinspirată pentru consumatori, mai ales în cazul bebeluşilor şi copiilor de vârste mici.

Cum rămâne cu dozele?

În ceea ce privește cutiile din aluminiu, acestea sunt fabricate dintr-un aluminiu impermeabil. La rândul lui, aluminiul este acoperit cu un polimer special, pentru a reduce riscul de scurgere a aluminiului în băutură. Dezavantajul cutiilor este că se încălzesc mai repede în razele soarelui decât sticla. Avantajul este că se și răcesc mai repede în frigider. În anul 2006, berea la doză şi berea la sticlă erau aproape la fel de populare în întreaga lume. Zece ani mai târziu, dozele ocupau 53,2% din piaţa berii, iar sticlele – doar 36,5%. Există însă și voci avizate care susțin că berea din doze este mai gustoasă decât cea din sticlă. „Lumina distruge compuşii organici din berea la sticlă, compuşi care dau berii aroma specifică, preferată de cumpărători”, mai spun specialiştii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel