De ce bărbații își pierd părul: testosteronul nu are nimic de-a face cu asta, toate cauzele și posibilele remedii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Nappy: Pexel
Fotografie de la Nappy: Pexel
Potrivit datelor provenite dintr-un studiu al Societății Internaționale de Chirurgie de Restaurare a Părului, țara cu cel mai mic procent de bărbați afectați de căderea părului este China, cu doar 20%.  

Exces de testosteron? Factori ereditari? Care sunt principalele cauze ale cheliei?

”Să începem prin a dezminți un mit fals. Testosteronul nu are nicio legătură. Denumirea științifică a cheliei este alopecia androgenetică: te naști cu o predispoziție genetică la căderea părului. Pentru a înțelege acest lucru, priviți înapoi, observați situația tatălui, mamei, unchilor, bunicilor. Dacă în familia dumneavoastră există rude care nu au păr, probabil că și noi vom fi afectați mai devreme sau mai târziu de aceeași problemă, deși la vârste și severități diferite”, explică dermatologul Bianca Maria Piraccini pentru Fanpage.  

De ce cade părul

Deși nu testosteronul este la baza alopeciei androgenetice, există totuși o motivație legată de hormoni.

”În realitate, hormonii din organismul nostru sunt absolut normali, problema este în foliculii de păr din zonele capului afectate de chelie care sunt prea sensibili la androgeni. Se întâmplă așadar ca foliculul să devină tot mai fin și mai subțire”, explică medicul.

Spre deosebire de ceea ce se crede, gelurile, tratamentele, șampoanele prea agresive nu au nicio influență asupra cheliei.

"Nu există obiceiuri proaste care să agraveze boala. Tratamentele externe acționează asupra părului și nu asupra foliculului, deci nu pot influența tendința alopeciei androgenetice. Dar nici stilul de viață, nici alimentația nu afectează aspectul părului nostru”, explică dermatologul Bianca Maria Piraccini.

Cu toate acestea, sunt două elemente la care trebuie să fim atenți, avertizează dermatologul:

”De foarte multe ori pacienții cu chelie suferă si de dermatită seboreică, sau mătreață, iar acest lucru poate chiar agrava situația, așa că este bine să se intervină și asupra acestui tip de problemă cu produse și tratamente specifice. Celălalt aspect se referă la expunerea la soare, cei care își pierd părul au scalpul mai expus, așa că este foarte important să folosiți o cremă de protecție solară atât pentru a preveni bolile de piele, cât și pentru a evita apariția inflamației”, explică medicul dermatolog.

Remedii pentru chelie


Ca întotdeauna când vine vorba de sănătate, promptitudinea este esențială.

”Prevenirea cheliei este imposibilă. Apare de obicei între 18 și 25 de ani, mereu în funcție de predispoziția genetică. Dar ceea ce putem face este să intervenim la primele semne. Când vedem că părul începe să cadă, ceea ce la unele zonele încep sa se subțieze ne putem programa imediat la un dermatolog. Există medicamente și tratamente capabile atât să blocheze progresia cheliei cât și să inducă o îmbunătățire a creșterii părului”, explică dermatologul Bianca Maria Piraccini 

În special, există medicamente bazate pe două ingrediente active, minoxidil și finasterid, care sunt deosebit de eficiente.

"Minoxidilul se aplică direct pe scalp și are efect asupra foliculilor, îngroșând dimensiunea și prelungind durata de viață a părului. Finasterida, în schimb, poate fi administrată oral sau local și acționează precis asupra mecanismului hormonal, reducând puterea hormonilor din scalp, și blochează progresia cheliei”, explică dermatologul Bianca Maria Piraccini.

Ambele medicamente până în prezent sunt deosebit de eficiente, cu procente de eficacitate care este în jur de 70-80%.

Evident că este necesar să interveniți din timp și să țineți cont că acestea sunt terapii lungi, așa că este nevoie de răbdare. Eficacitatea maximă se vede după un an.

Cei care încep acest tratament trebuie să știe că după două luni nu vor putea vedea rezultate semnificative. Dacă după 12 luni rezultatele apar, tratamentul poate continua.

Atenție, acesta este un remediu care va dura toată viața. Nu există riscuri sau contraindicații, acestea sunt terapii concepute special pe termen lung.

Cu toate acestea, în ciuda rezultatelor în ceea ce privește eficacitatea, după cum ne spun statisticile, persoanele care suferă de alopecie sunt încă multe.

”Cred că acest lucru se datorează a trei factori. Primul este resemnarea, mulți bărbați se hotărăsc și nu caută leacuri și remedii pentru chelie. Al doilea se referă la terapiile prost conduse: este întotdeauna necesar să lămurim că întotdeauna în astfel de cazuri vorbim despre tratamente lungi, care nu trebuie suspendate după trei-patru luni. Iar a treia se referă la promptitudine: dacă mergem la dermatolog când avem deja chelie avansată va fi imposibil să obținem o restitutio ad integrum a situației, tratamentele funcționează cât mai mult posibil sunt implementate devreme”, a declarat dermatologul Bianca Maria Piraccini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel