De ce au țestoasele au carapace. Răspunsul cercetătorilor
Cercetătorii au analizat rămăşiţele a 47 de ţestoase antice (Eunotosaurus africanus), asemănătoare reptilelor pe care noi le putem vedea astăzi pe plaje mărilor. Deși în zilele noastre carapacea țestoaselor este folosită pentru protecție, în trecut, aceste animale aveau coaste lărgite, care le ajutau mai mult să sape în pământ decât să le protejeze de pericole.
,,De ce au evoluat carapacele ţestoaselor este o întrebare uşor retorică. Bineînţeles, pentru protecţie, a declarat autorul studiului ,Tyler Lyson, paleolog la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Denver, scrie Descoperă, citând Live Sience.
,,Ţestoasele antice nu le utilizau în acele vremuri pentru protecţie, ci pentru săpatul în subteran, pentru a scăpa de condiţiile de mediu nefavorabile din Africa de Sud, a adăugat cercetătorul.
Coastele lărgite nu le ajutau să se protejeze. De fapt, chiar le era mult mai greu să se mişte sau să respire. De exemplu, coastele sunt utilizate pentru a susţine corpul în timpul mersului, oferind spaţiul necesar pentru expandarea plămânilor. Coastele lărgite rigidizau trupul, îngreunând respiraţia şi mersul animalului.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News