De ce au dispărut vânzătorii de cărți de la Universitate
Data publicării:
Autor: Diaconescu Roxana
WhatsApp
Primăria Capitalei a început lucrările în jurul fântânii din Piaţa Universităţii
Primăria Capitalei a început lucrările în jurul fântânii din Piaţa Universităţii

Buchiștii de la Universitate au fost evacuați în urma unei decizii luate de Consiliul General București. Vânzarea de cărți și ziare nu mai este permisă lângă monumente istorice, au declarant autoritățile locale.

Anticarii spun că ei plătesc lunar asociației din care fac parte o chirie de 700 de lei. Mai puțin de 15% din acești bani se duceau la primăria de sector, restul mergând la președintele asociației “Cartea Veche”, Dan Petre Popa.

Astăzi, au mai rămas șase anticari. Cărțile sunt puse pe placaje și lăzi. Ei s-au mutat la intrarea de la metrou și fug de acolo de vreo două-trei ori pe zi din cauza controalelor. La sfârșitul anului trecut erau 22 de rafturi de cărți la Universitate. Mulți anticari se aflau de 20 de ani acolo, conform Mediafax.

În curând, nu va mai rămâne niciun vânzător de cărți , pentru că au început lucrările în zonă. Ei spun că înțeleg că nu au cum să mai vândă acolo, dar nici în Ferentari nu au cum să se ducă, unde-i trimit autoritățile.

“ Cartea trebuie vândută în zonă universitară, e la mintea cocoșului”, a declarat unul dintre ei.

Vânzătorii de cărți au spus că au plătit până acum o taxă. Trei dintre ei, domnul Gheorghe, domnul Marin și domnul Adrian au declarant că aparțineau de o asociație, “Cartea Veche”, condusă de Dan Petre Popa. El le cerea 700 de lei pe lună, pentru a plăti taxa de ocupare a domeniului public la Primăria Sectorului 3. Dar taxa de ocupare pentru 2 m2 ar fi fost sub 100 de lei. Restul banilor îi oprea Dan Petre Popa. Anticarul Gheorghe spune că primăria a aflat de acest lucru și din cauza asta nu mai pot sta la Universitate.

În târgurile de anticariat nu pot vinde, din cauza chiriei mari. Prețurile pot varia între unu și cinci milione pe trei zile, dar buchiștii nu își permit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel