Data publicării:

De ce au câinii nasul rece

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Se știe că nasul câinilor, de sute de ori mai sensibil decât al oamenilor, are parte și de un "ajutor", atunci când încearcă să urmarească un miros. Umiditatea de pe varful nasului "prinde" particulele din aer, oricât de mici ar fi, și îl ajută să găsească mai ușor urma prăzii.

Umiditatea nasului câinilor este strâns legată de simţului mirosului, dar funcţionează şi ca un mecanism de răcire a corpului, patrupezii „transpirând” prin glandele de pe nas. Blănoşii pot mirosi de aproape 100 de mii de ori mai bine ca oamenii, nasul lor fiind una dintre „minunile” care îi fac pe aceşti necuvântători atât de speciali. Au în nas mai multe celule nervoase decât oamenii şi o gamă mult mai mare de receptori care selectează o varietate de mirosuri. Mucoasa umedă de pe nasul căţeilor sortează aceste mirosuri blocând sau permiţând accesul unor anumite categorii de particule din aer, ajutându-l astfel să găsească „prada” după miros.

Când se poate usca nasul

De obicei, nasul câinilor este rece și umed, dar se poate întâmpla ca uneori să devină cald sau uscat. Iată care ar putea fi cauzele:

- Deshidratarea: fie nu-i place bolul din care bea apă, fie recipientul nu este suficient de curat, câinele nu se hidratează suficient şi atunci nasul va fi uscat şi cald, iar blănosul va fi letargic;

- Vremea rece: chiar dacă este iarnă, scoateţi câinele la plimbare, însă atunci când reveniți de la frig la cald, umeziți-i nasul cu ajutorul unui material moale şi curat;

- Alergia: i-ați schimbat mâncarea, ați adus în casă o plantă nouă sau i-ați cumpărat o altă jucărie. Sunt doar câteva dintre lucrurile care-i pot provoca patrupedului alergie care se manifestă prin strănut şi nas umed.

- Răceala:  dacă nasul câinelui este încărcat de secreţii şi cald, este recomandat un consult la medicul veterinar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel