Data publicării:
De ce AstraZeneca are eficiență 60% în timp ce Pfizer și Moderna au peste 95%? CNCAV răspunde
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a răspuns la întrebarea ”De ce AstraZeneca are eficiență 60% în timp ce Pfizer și Moderna au peste 95%?”
”Datele de eficacitate prezentate sunt obținute pentru fiecare vaccin în parte în urma studiilor clinice. Eficiența în populație, atunci când se desfășoară o campanie de vaccinare, poate să fie diferită. Vaccinul AstraZeneca folosește alt principiu decât Pfizer și Moderna”, a transmis CNCAV.
Iar la întrebarea ”Dupa cate zile de la administrarea primei doze apar anticorpi? Eficacitatea de 76% estimata din noile studii la 3 luni este prezenta la acest nivel inca din prima luna? De ce rapelul se face la 8 saptamani si nu la 12 saptamani?”, CNCAV a răspuns astfel: ”Din datele depuse la EMA, vaccinarea începe să protejeze împotriva COVID19 la trei săptămâni de la prima doză, iar protecția durează minim 12 săptămâni. Intervalul recomandat pentru administrarea dozei de rapel este între 4 și 12 săptămâni”.
”Persoanele cu boli autoimune pot face acest vaccin?”
”Da. Vaccinul AstraZeneca nu este contraindicat persoanelor cu boli autoimune. În studiile clinice au fost incluse și persoane cu boli autoimune, iar profilul de siguranță a fost similar cu cel din populația generală”, a transmis CNCAV.
”Ce se intampla daca intre prima doza si rapel o persoana se infecteaza cu COVID19? Se mai face rapelul?”
”Rapelul se poate administra dupa ce persoana respectiva iese din izolare si nu mai are simptome”, a răspuns CNCAV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News