Data actualizării:
Data publicării:

De ce are câinele nasul uscat. Cum îl poți ajuta

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wtmn
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wtmn
Proprietarii de câini cred adesea că nasul unui câine sănătos ar trebui să fie umed și rece. Iată de ce câinii au, în general, nasul umed și ce înseamnă cu adevărat dacă nasul câinelui tău este uscat.

În mod normal, nasul câinelui ar trebui să fie rece și umed. Dar ce înseamnă atunci când acesta este uscat?

De ce au câinii nasul umed

Simțul mirosului unui câine este un aliat de încredere care îi ajută să afle mai multe despre mediul înconjurător. Prin urmare, câinii au descoperit natural câteva trucuri pentru a-l face să funcționeze mai bine. Unul dintre ele este menținerea umedă a nasului. Particulele de miros se lipesc mai bine de suprafețele umede, oferind un avantaj superior unui câine cu nasul umed în înțelegerea mediului său. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii câini își țin nasurile umede prin lins constant.

Dar nasul umed al câinelui are și o altă funcție importantă - ajută la reglarea temperaturii corpului lor. Poate ai observat deja cât de umed este nasul lor într-o zi călduroasă sau după o sesiune de joacă sau exerciții.

Datorită blănii lor, câinii nu au glande sudoripare pe tot corpul așa cum au oamenii. În schimb, au un sistem complet diferit care îi ajută să împrăștie căldura, incluzând folosirea nasului și lăbuțelor pentru transpirație.

2. Sursa foto... (caine-husky-dog-portrait_38573100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio

Ce înseamnă dacă nasul câinelui este uscat

Dacă nasul câinelui este uscat, probabil te întrebi dacă acest lucru ar trebui să îți ridice motive de îngrijorare, iar răspunsul este: nu neapărat. Umed sau uscat, nasul animalului nu indică o problemă de sănătate.

Există câțiva factori diferiți de luat în considerare. Unii dintre ei explică de ce câinii sănătoși au nasul uscat, în timp ce alții pot fi efecte secundare ale unei condiții subiacente. Iată câteva motive pentru care un câine sănătos ar putea avea un nas uscat:

  • Nasul câinelui poate fi mai umed sau mai uscat în funcție de momentul zilei.
  • Deshidratare după exerciții fizice. Dacă câinele tău a avut o sesiune de joc energetic sau orice altă activitate solicitantă, este posibil ca nasul să fie mai uscat decât de obicei. Acest lucru se datorează deshidratării.
  • Unii câini își mențin nasul umed prin lins constant. Natural, nu vor avea șansa să o facă în timpul unei sieste. Deci, dacă observi că nasul câinelui tău este uscat, este posibil să se fi trezit din somn.
  • Expunerea la medii uscate și calde poate face ca nasul unui câine să fie mai uscat decât de obicei.
  • Un nas uscat al unui câine ar putea fi, de asemenea, legat de vârstă, deoarece s-a observat că unii câini pot avea nas mai uscat la bătrânețe.

3. Sursa foto... (caine-adorable_07446200.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock

 

Nasul uscat al câinelui și posibile probleme de sănătate

Iată la ce să fii atent dacă observi că nasul câinelui tău este neobișnuit de cald și uscat.

Deshidratarea severă

Nasul uscat poate fi un simptom al deshidratării severe, alături de gâfâială excesivă, ochi scufundați, lipsă de elasticitate a pielii, letargie și chiar vărsături. Fii mereu atent la consumul zilnic de apă al câinelui tău. 

Insolaţie

Dacă nasul câinelui tău nu este doar uscat, ci și cald și vizibil roșu, animalul tău de companie ar putea suferi de arsuri solare. Du-l imediat înăuntru și verifică restul pielii lui pentru semne de arsuri solare. 

Secreții nazale neobișnuite

Pe lângă umiditate, ar trebui să verifici și nasul câinelui tău pentru a te asigura că nu există secreții îngroșate sau sângerare care ar putea indica o problemă de sănătate. 

Un nas uscat nu este suficient pentru a decide dacă acesta este sănătos sau bolnav. Este important să fii atent și la alți factori. Verifică regulat starea prietenului cu patru picioare și fii atent la orice semne neobișnuite, potrivit Purina.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel