De ce ar trebui redus consumul de carne la copiii. Mihaela Bilic: Înseamnă kilograme în plus la 7 ani!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kampus Production)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kampus Production)
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre consumul de carne în cazul copiilor.

"Prea multă carne strică…mai ales la copii. Un consum mare de proteine la vârsta de 4 ani înseamnă kilograme în plus la 7 ani!! Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate. International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2000 de copii în cadrul proiectului Generația XXL. Cercetătorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu.

Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mâncăm chiar și de 3 ori/zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori/săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă, brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală. De frica kilogramelor în plus, mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați. În realitate, făinoasele dau energie pentru mișcare, iar excesul de proteine predispune la obezitate.

"Percepția despre consumul de grăsimi este greșită"

Și percepția despre consumul de grăsimi este greșită. Părinții au impresia ca un produs degresat este mai sănătos și se feresc de unt, lapte integral sau carne de porc. Aportul zilnic de grăsimi în cazul copiilor trebuie să depășească 35% din aportul total de calorii - din grăsime se sintetizează hormoni și se dezvoltă creierul.

Mai mult decât pentru un adult, în cazul copiilor grăsimile sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea organismului. Cât despre obezitatea infantilă, ea presupune măsuri restrictive legate exclusiv de cantitate! Nu mâncarea dietetică este obiectivul, ci redimensionarea porților. Un copil supraponderal trebuie să mănânce mai puțin și să se miște mai mult.

Singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare, adică mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi… Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii slab și nemâncat, decât îndopat cu proteine!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește și:

Cum îți convingi copilul să mănânce legume. Ce muzică trebuie să îi pui

Melodiile plăcute pot face chiar şi legumele mai gustoase, scrie Rador, citând Veesti. A determina copiii să mănânce legume este o bătălie cunoscută de generaţii.

Acum, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Lisabona au ajuns la concluzia că soluţia ar putea fi în muzică. 106 voluntari au fost rugaţi să evalueze diferite alimente în timp ce ascultă diverse melodii. S-au folosit baby morcovi, castraveciori, două tipuri de biscuiţi. Coloana sonoră a fost evaluată pentru gustul dulce. Printre înregistrările din timpul experimentului alimentar s-au numărat piese de Mike Oldfield şi lucrări ale compozitorului Camille Saint-Sans.

Rezultatele arată că oamenii consideră alimentele cu circa 5% mai dulci, dacă ascultă muzică plăcută în timp ce le mănâncă. Cercetări anterioare s-au concentrat pe alimente cum ar fi îngheţata, ciocolata şi băuturile precum vinul şi berea. Cu toate acestea, acest studiu este primul care se concentrează pe creşterea aportului de legume.

Ceea ce percepem ca gust este o combinaţie de gust şi miros. Toate simţurile sunt implicate în timpul mesei, susţin autorii. Aşa cum salivăm la vederea mâncării delicioase, tot astfel sunetele fac parte din experienţă. Rezultatele au fost publicate în "Food Quality".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel