Data publicării:
De ce anumite leziuni meniscale se vindecă de la sine și altele nu. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir (SANADOR) a explicat când trebuie să te prezinți la medic / video
Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre ruptura de menisc.
Dr. Răzvan Ionuț Dragomir a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, unde se poate rupe meniscul și de ce anumite zone se pot vindeca de la sine și altele necesită intervenție chirurgicală.
„Meniscul este un țesut cu vascularizație proastă, chiar cu zone lipsite de vascularizație . Vascularizația meniscului este una foarte slabă. El primește niște vase de sânge minime în partea lui mai groasă, în periferie. El are o formă de potcoavă, este o structură care are pe secțiuni o formă triunghiulară, spre interiorul genunchiului devine mai subțire și asta este zona avasculară, unde nu are vase de sânge, iar în periferie, unde e partea mai înaltă, primește oarecare vase din zona capsulei articulare. Acolo are oarece viabilitate țesutul.
De cele mai multe ori, rupturile apar în partea nevascularizată și, acolo, dacă ceva se rupe, nu sângerează și dacă nu sângerează, nu există un potențial de cicatrizare, de vindecare.
Dacă apare o leziune în partea mai periferică a meniscului, unde există o vascularizație încă prezentă, acolo sunt șanse de vindecare. Când vorbim de tratamentul meniscului, noi avem două lucruri la care ne gândim din start. Trebuie să stabilim cât de gravă este ruptura, ce dimensiune are și ce localizare pentru că trebuie să evaluăm potențialul de vindecare al meniscului.”, a spus medicul.
Cum sunt făcute evaluările
Potrivit medicului, investigația care poate să confirme existența unei leziuni meniscale este examenul RMN.
„Diagnosticul îl stabilim, cel mai frecvent, printr-o combinație de examen clinic care ne conduce către suspiciunea unei rupturi de menisc și confirmarea printr-o investigație paraclinică, o investigație imagistică, RMN-ul.
RMN-ul de genunchi este o investigație care ne aduce o multitudine de informații, în special, ne confirmă dacă este o leziune la acest nivel, că pot fi și alte probleme în interiorul genunchiului care mimează o ruptură de menisc. Ne dă detalii despre formă, despre localizare, despre cât de gravă este leziunea și, în funcție de localizarea ei, noi putem să intuim dacă este o ruptură reparabilă sau o ruptură care nu are un potențial de vindecare semnificativ.
Intraoperator decidem cu certitudine acest lucru, însă.”, a spus dr. Răzvan Ionuț Dragomir.
Dacă este afectat puternic, pe o zonă mare, meniscul poate fi eliminat
Dr. Răzvan Ionuț Dragomir susține că este foarte important ca pacientul să se prezinte rapid la medic atunci când acesta are dureri de genunchi.
„Din păcate, o leziune mare a meniscului presupune îndepărtarea unei bucăți mai mari a țesutului meniscal. Meniscul este un țesut care nu se regenerează. Pe el îl pierdem atunci când meniscul se rupe. Cu cât pierdem mai puțin, cu atât e mai bine din punct de vedere funcțional. Biomecanica genunchiului nu se schimbă radical dacă zonele rezecate sunt mici.
E important să te prezinți repede la medic ca acea leziune să fie de mici dimensiuni, să nu se mărească. Tu tolerând o durere cu caracter repetitiv înseamnă că acolo e ceva, ruptura se poate mări, devine mai complexă și noi vom fi obligați să excizăm o parte mai mare, evident, când excizam o parte mai mare nu avem cu ce o înlocui.
Există și tratamente de înlocuire a meniscului, doar că rezultatele lor sunt extrem de controversate. Există și un menisc artificial pe care îl putem folosi, dar este de fapt un țesut artificial pe care îl introducem și îl implantăm în locul meniscului cu scopul de a forma un amortizor de șocuri care să funcționeze și să nu creeze abraziune pe cartilaj.", a spus dr. Răzvan Ionuț Dragomir la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News