De ce anume depinde reconstrucția Fâșiei Gaza. Ambasadorul EAU la ONU: Trebuie să existe un progres ireversibil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Implicarea țărilor din Orientul Mijlociu în reconstrucția Fâșiei Gaza are nevoie de o un ”progres ireversibil” în conflictul palestiniano-israelian.

Lana Nusseibeh, ambasadoarea Emiratelor Arabe Unite (EAU) la Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat luni că trebuie să existe un ”progres ireversibil” către o soluţie cu două state la conflictul palestiniano-israelian pentru un angajament regional faţă de reconstrucţia Gazei, transmite Reuters.

Reprezentanta Emiratelor Arabe Unite la ONU a spus că există un consens arab ”foarte puternic” că un astfel de progres este necesar pentru orice contribuţii la reconstrucţia Gazei odată ce războiul devastator actual se va încheia.

”Nu putem să continuăm să finanţăm şi să apoi să vedem că tot ceea ce am construit a fost distrus”, a declarat ea cu ocazia World Government Summit în Dubai.

”Trebuie să existe un progres ireversibil către soluţia cu două state pentru ca parteneri din regiune să se implice în partea de reconstrucţie (...) Iar aceasta trebuie să fie ceva care să aibă încadrări şi jaloane internaţionale şi trebuie să aibă sprijinul Statelor Unite, printre alţi actori cheie”, a arătat ea.

Statele din Orientul Mijlociu, sprijin în reconstrucția din zonă

În trecut, state din Golf au ajutat la reconstrucţie după conflicte anterioare. Cu toate acestea, amploarea distrugerilor după patru luni de război în Fâşia Gaza este fără precedent în deceniile de conflicte între Israel şi palestinieni, în prezent peste 85% din locuitorii enclavei fiind alungaţi din casele lor.

Amintim că în urma atacului din 7 octombrie, peste 1.100 de persoane, majoritatea civile, au fost ucise, iar aproximativ 250 de persoane au fost răpite și duse în Fâșia Gaza, potrivit autorităților israeliene.

Dintre acestea, aproximativ o sută au fost eliberate la sfârșitul lui noiembrie în cursul unui armistițiu în schimbul unor prizonieri palestinieni, iar 132 de ostatici sunt încă ținuți captivi pe teritoriul palestinian, dintre care 28 ar fi murit.

Altfel, EAU sunt unul dintre cele câteva state arabe care au stabilit relaţii diplomatice cu Israelul în ultimul an.

Declaraţiile ambasadoarei Lana Nusseibeh concordă cu poziţia Arabiei Saudite şi a altor ţări arabe în ce priveşte necesitatea unui progres clar spre un stat palestinian.

Citește și: Germanii se tem mai mult de migranți și radicalii islamiști decât de Rusia. Indexul de securitate München, publicat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel