Data publicării:

De ce ajung unii copii să fie obezi. Părinții, printre vinovați

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: unsplash.com (Henley Design Studio)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: unsplash.com (Henley Design Studio)

Endocrinologul şi nutriţionistul Aleksei Kalincev a explicat care sunt cauzele creşterii în greutate la copii. 

Alegeri prezidentiale 2024

După cum anunţă NewsNN, potrivit nutriţionistului, aceste cazuri au devenit atât de frecvente, în ultima perioadă, încât putem discuta despre o pandemie a obezităţii infantile la nivel mondial, scrie Rador, citând Rosbalt.

Kalincev a remarcat că cele mai frecvente cauze ale obezităţii infantile sunt lipsa activităţii fizice şi consumul excesiv de alimente cu carbohidraţi simpli şi grăsimi trans nesaturate. În acelaşi timp, potrivit acestuia, copiii sunt mult mai greu de tratat de obezitate, comparativ cu adulţii, din cauza asocierii cu numeroase restricţii în alegerea tratamentului, a medicamentelor, dintre care majoritatea sunt recomandate doar pentru adulţi.

Expertul a mai specificat faptul că tratamentul în cazul copiilor este fără rezultate, dacă nu există un tratament în rândul tuturor membrilor familiei. El a dat drept exemplu o situaţie în care părinţii aduc un copil supraponderal la o consultaţie, în timp ce ei sunt la fel obezi, dar fără să realizeze acest fapt. Nutriţionistul a subliniat că absolut toată lumea dintr-o familie ar trebui să se alimenteze corect şi să le dea exemplu copiilor, fără a neglija activitatea fizică.

Citește și:

"Să mănânci sănătos nu e totul!". Bilic, sfaturi privind alimentația copiilor: Dacă nu a mâncat tot din farfurie, cu atât mai bine

"Un proverb african spune că este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil. Pentru a fi bine hrănit este suficientă o familie! Obiceiurile alimentare și o relație echilibrată cu mâncarea se stabilesc în copilărie. Un copil reproduce automat ceea ce vede acasă, deci mai importante decât vorbele voastre sunt faptele. De dragul lui, trebuie ca și voi, părinții, să faceți alegeri sănătoase, să respectați ritmul meselor și porția corectă, să asigurați o atmosferă plăcută în familie. 

Mâncarea nu este un instrument de pedeapsă și nici de recompensă. Nu abuzați de autoritatea voastră ca părinți pentru a obliga copilul să mănânce ce nu-i place. Nu-l forțați să termine tot din farfurie și nici nu-l șantajați pe principiul “dacă nu mănânci legume, nu primești desert”. 

Copiii știu foarte clar când le este foame și când s-au săturat. Respectați și protejați capacitatea celor mici de a fi în armonie cu senzațiile alimentare pe care corpul lor le transmite. Părinții sunt cei care stabilesc meniul, însă copilul decide cantitatea pe care o consumă. Și dacă nu a mâncat tot din farfurie, cu atât mai bine, va fi ferit de kilogramele în plus. 

Este greu să irosim mâncare când știm că în lume sunt copii care mor de foame. Cum să evitați risipa alimentară? Întrebați-vă copilul cât îi este de foame pe o scară de la 1 la 10 și adaptați porția în funcție de apetitul lui. O porție mai mică e mai sigură. În cazul unui copil mâncăcios, care are ochii mai mari decât stomacul, părinții stabilesc care e porția corectă și că nu există supliment.

"Să mănânci sănătos nu e totul"

Apetitul și preferințele copiilor variază, încercați să le respectați. Obiectivul educației alimentare este să-i ajutăm pe cei mici să fie în contact cu corpul lor, cu nevoile și senzațiile pe care le simt. Să mănânci sănătos nu e totul, important este să adaptezi cantitatea în funcție de foame și sațietate. Dacă mâncăm mai mult decât nevoile organismului ne îngrășăm, indiferent că e vorba de alimente sănătoase sau nesănătoase"

Copilul vostru evită morcovii și iubește iaurtul? Asta înseamnă că și-a făcut plinul de nutrienți prezenți în morcov și acum are nevoie de calciu și proteine din lactate. Preferințele alimentare arată nevoile nutriționale. Deci poftele trebuie satisfăcute, nu ignorate!". Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel