De ce a respins BEC cererea unui deputat PDL de invalidare a alegerilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, vineri, cererea lui Petru Călian, încă deputat PDL, în care acesta solicita "anularea redistribuirii mandatelor şi invalidarea alegerilor" la nivel naţional, deoarece a considerat-o "tardivă".

Adresa deputatului democrat-liberal Petru Călian prin care se solicita anularea alegerilor parlamentare a fost respinsă, fiind "tardiv introdusă", a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.  "Aceste cereri trebuie depuse în 24 de ore de la încheierea procesului electoral", a spus el pentru NewsIn.

Cereri similiare de anulare a alegerilor au fost depuse şi de PRM şi de PP-DD. Toate au fost respinse, iar rezultatele oficiale au fost trimite spre publicare în Monitor.

Deputatul PDL Petru Călian a precizat, pentru NewsIn, că a depus în nume "personal" această cerere de anulare a alegerilor în toate colegiile.

"Nu aveam cum să mă încadrez în termenul legal, pentru că rezultatele veneau în valuri, pe circumscripţii, aşa ca mi-au respins cererea", și-a argumentat Călian inițiativa "tardivă".

Cu o zi în urmă, Petru Călian a declarat pentru Mediafax că va contesta rezultatul alegerilor la Biroul Electoral Central (BEC), pe motiv că nu s-a respectat norma de reprezentare prevăzută în lege, adică un deputat la 70.000 de locuitori.

"Vineri voi depune o contestaţie la BEC faţă de alegerile din 9 decembrie şi faţă de modul de repartizare a mandatelor parlamentare, care a încălcat atât Constituţia, cât şi Legea electorală. În Constituţie se spune clar că alegerile vor fi organizate conform legii, ţinându-se cont de numărul populaţiei. Ajungând la ceea ce spune Constituţia, adică la lege, aici se menţionează foarte clar că se alege un deputat la 70.000 de locuitori. Această normă de reprezentare a fost încălcată şi se vede clar, după rezultatul alegerilor, că norma nu a fost respectată. Un alt aspect legat de neconstituţionalitatea legii este că ultimele repartizări ale mandatelor s-au făcut la BEC, ţinându-se cont de negocierile dintre liderii partidelor, astfel încât a fost înfrântă voinţa electoratului vis-a-vis de persoanele care urmează să îi reprezinte în Parlament. Alegerile nu pot fi validate pentru că s-au încălcat Constituţia şi Legea electorală", a spus Călian.

Potrivit acestuia, în cazul în care BEC nu va da o soluţie corectă, îşi rezervă dreptul de a ataca şi în instanţă aceste alegeri.

"Este nedrept ca românii să plătească atâţia parlamentari, aproape 600, pentru că, până la urmă, legea este lege şi trebuie respectată şi aplicată, aşa cum prevede şi Constituţia", a precizat Petru Călian.

Petru Călian a candidat sub sigla ARD în Colegiul 3 Camera Deputaţilor Cluj-Napoca, dar a pierdut în faţa Aureliei Cristea, vicepreşedinte USL Cluj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel