De ce a propus Băsescu finanțarea de la buget a campaniei electorale
Propunerea de finanțare a campaniei electorale de la Buget, lansată ieri de președintele Băsescu, a ajuns să fie susținută de președintele Ion Iliescu. Șansele de a schimba sistemul electoral sunt însă mici, pornind de la dificultățile de monitorizare a fondurilor până la presiunea efectivă asupra bugetului. Care ar fi motivul pentru a lansa o astfel de temă de dezbatere? În aceeași zi, liderul PDL Gheorghe Flutur cerea, la Radio România, într-un mesaj difuzat în spațiul alocat partidelor parlamentare, un parlament unicameral și reducerea numărului aleșilor la 300.
Opoziția nu a reacționat, decât la nivelul declarației lui Ion Iliescu. Anumite scenarii ar putea lua în calcul ipoteza că partidele aflate la Putere sunt avantajate de o astfel de schimbare a Legii electorale. Fondurile disponibile pentru toți candidații sunt limitate, deci și posibilitatea expunerii media, în vreme ce persoanele aflate la guvernare apar la televiziune din poziția de autoritate executivă, nu din aceea de candidat. Așa s-a întâmplat în 2004, ultimul an în care a contat televiziunea publică în campania electorală: Adrian Năstase apărea mai des la TVR, ca premier în funcție , în vreme ce candidatul Băsescu era limitat la spațiul alocat partidelor politice.
De fapt, indiferent de ceea ce se va vota în final, Traian Băsescu a obținut un efect pe termen scurt. Opoziția este din nou pusă în situația de a reacționa la o mișcare a președintelui jucător, în loc să facă propuneri de reformă. Astfel, se dă impresia că Puterea dorește schimbarea și reforma. într-un cuvânt, inovația politică rămâne un apanaj al taberei lui Băsescu, în vreme ce Antonescu și Ponta se mărginesc să comenteze la televizor. Băsescu și Flutur mizează și pe reticența Opoziției de a accepta măsuri propuse de Băsescu. Reducerea numărului de parlamentari, care ar afecta în special PDL și UDMR, ar fi amânată, ca să nu pară o victorie a lui Traian Băsescu. Parlamentarii ”trădători, care ar putea fi convinși mult mai ușor să voteze suspendarea, de exemplu, pentru că nu mai prind loc într-un parlament de 300 de locuri, în tabăra portocalie, pot răsufla ușurați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News