Data publicării:

De ce a fost desfiinţat Institutul Revoluţiei Române. Guvernul motivează OUG-ul: Activitatea, irelevantă în raport cu banii cheltuiţi

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Guvern PNL
Guvern PNL

Guvernul a explicat, în OUG-ul adoptat pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, care sunt motivele pentru care s-a recurs la această măsură. 

„Având în vedere că activitatea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, de la înfiinarea sa până în prezent s-au dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României; În condițiile în care, încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituția a reprezentat o platformă politică iar în pofida enunțării veniturilor proprii ca sursă de finanțe, încă de la început activitatea instituției a fost finanțat de la bugetul de stat aproape în totalitate", arată ordonanța de urgență adoptată, luni de Executiv, conform Mediafax. 

Poziţii publice finanţate pentru interese personale

 

„Ținând cont că, prin activitatea sa, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al cărui scop real vizează asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale, iar Institutul Revoluției Românie din Decembrie 1989 nu a prezentat o conduită adecvată statutului de instituție publică pe care îl deține în relația cu cetățenii. În care raport cu obiectul de activitate enunțat în cuprinsul legii de funcționare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 se poate constata, în mod obiectiv, faptul că acesta nu a reprezentat în mod real un deziderat al instituției. În fapt, evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în «Dosarul Revoluției»", potrivit sursei citate.

Tensiuni provocare de IRRD

 

„Astfel, întreaga activitate a Institutului a fost marcată de controverse determinate de dorința conducătorilor instituției de a acredita o anumită viziune asupra evenimentelor din Decembrie 1989, contestată sistematic de organizații ale revoluționarilor. Or, contrar rațiunii de funcționare a unei instituții publice, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 generează tensiuni sociale ori de câte ori subiectul Revoluției Române din 1989 revine în actualitate", explică sursa menționată.

Executivul a adoptat, luni, o ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu, solicitarea fiind făcută de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel