Data publicării:

De ce a fost, de fapt, mutat radarul LANZA LTR-25 în România. Bogdan Chirieac, observație-cheie: Aici e problema!

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube BFBS Forces News
Foto: Captură video Youtube BFBS Forces News

Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut mai multe declarații despre războiul din Ucraina, dar și despre decizia Centrului de Comandă și Control Aerian Depliabil al NATO de a muta cel mai sofisticat radar în România.

Centrul de Comandă și Control Aerian Depliabil al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (DACCC) a mutat Radarul de Apărare Aeriană Depliabil (DADR) LANZA LTR-25 și a echipajului de sprijin de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, România. Mutarea acestui radar vine în contextul în care în ultimele luni Rusia a intensificat atacurile la granița dintre România și Ucraina, iar mai multe resturi de drone au căzut și pe teritoriul țării noastre.

VEZI ȘI: Cel mai sofisticat radar al NATO, mutat în România, în satul Cataloi

Bogdan Chirieac: Acolo e problema!

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat acest subiect în direct la Antena 3 CNN.

"Un singur radar și un război mare lângă radar, acolo e problema", a remarcat Bogdan Chirieac.

"Iar propunerea lui Volodimir Zelenski făcută la summit-ul NATO care nu a trecut, adică Zelenski a spus că vrea ca rachete rusești care bombardează Ucraina să fie doborâte de pe teritoriul Poloniei și României deoarece teoretic Rusia nu poate ataca bateriile de pe teritoriile celor două țări deoarece ar ataca teritoriul NATO. Acum, strategic, e bună gândirea, practic însă poți băga NATO în război, ceea ce NATO nu a făcut - să intre direct în război până acum. Pe de altă parte, trebuie să îți aperi și teritoriul tău, că tot înecau drone prin Tulcea pe acolo", a continuat Bogdan Chirieac.

"Întrebarea e dacă cad drone pentru că au fost programate să cadă în România sau cad pentru că distruse fiind în aer, la câteva sute de metri de granița noastră, niște resturi sigur că se împrăștie și pe aici? (...) Adică eu mă duc, dacă ar fi, să trag după o dronă sau după un rest de dronă rezultat din doborârea ei? Și atunci când vine un asemenea radar înseamnă că s-a schimbat ceva în strategie, clar", a intervenit jurnalistul Răzvan Dumitrescu.

"Aici e ideea. În adâncime, atenție, au adus un radar de operațiuni, tactic, pentru a vedea la 450 de kilometri, spre 500 de km, deci atenție de unde vrem să vedem, până acum vedeam la 200 de kilometri, acum vedem până după Crimeea", a declarat generalul Cristian Barbu.

"Deci informațiile pe care le obține radarul acela de pe teritoriul României, ele pot fi oferite și Ucrainei, informațiile doar. Racheta ucraineană de pe teritoriul ucrainean poate intercepta acele ținte, iar radarul de pe teritoriul României e un instrument pasiv", a conluzionat Bogdan Chirieac.

"Am împins cumva frontul de observare undeva încă vreo 200 de kilometri", a punctat generalul Cristian Barbu.

Precizăm că LANZA este o familie de sisteme radar tridimensionale (3D), utilizate pentru supravegherea și detectarea avioanelor și a altor obiecte zburătoare pe distanțe lungi. Raza de acțiune instrumentată a radarului LANZA LTR-25 este de până la 250 (mile marine), adică 463 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel