Data publicării:

"De-acolo am venit oarecum nebun". Un cioban român întors din străinătate nu vrea să mai audă de așa ceva: "Să meargă alţii, eu rămân la oi!"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Quang Nguyen Vinh)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Quang Nguyen Vinh)
Ionuţ Lazăr, un tânăr cioban din satul Deleni, judeţul Mureş, a împărtăşit povestea vieţii sale, vorbind despre pasiunea pentru meseria de cioban şi despre viaţa la ţară.

Întors din Germania, unde a lucrat pentru o scurtă vreme în construcţii, tânărul român în vârstă de numai 20 de ani a declarat că pentru nimic în lume nu s-ar mai întoarce la muncă, în străinătate: "Nici să nu mai aud de ea. Las’ să meargă alţii, eu rămân la oi!", a spus el, subliniind că acasă e raiul lui.

Ionuţ este un exemplu de tânăr român care a ales să rămână în satul natal, în ciuda tentaţiilor de a se întoarce în străinătate sau de a lucra la oraş. El a decis să continue tradiţia familiei şi să devină cioban, considerând că viaţa la ţară oferă un stil de viaţă sănătos şi liniştit, în armonie cu natura.

Povestea lui Ionuţ Lazăr a fost făcută cunoscută publicului larg mai întâi de Iosif Ciunterei, etnologul şi administratorul paginii de Facebook Cu Iosif pe coclauri. În Germania, Ionuţ Lazăr lucra în construcţii, la demolări şi era plătit doar cu 8 euro pe oră, scrie Rador, citând rotalianul.com.

"Se fac bani în străinătate, dar atâta e de greu de nu vă pot spune! Dorul de casă, dorul de ţară, de familie...", a spus tânărul care a lucrat în Germania în demolări.

Ionuţ a povestit că se trezea la ora 05:00, apoi, toată ziua, nu lăsa barosul din mână. "Când veneai acasă pe la şase, şapte seara, nici să mănânci nu-ţi mai venea, numai să te pui în pat voiai. Eram frânt de oboseală, nici mâncare nu-mi mai trebuia. Şi dimineaţa devreme iar la lucru", a povestit el.

"De-acolo am venit oarecum nebun"

Colegi de-ai săi luau şi 20 de euro pe oră, dar el, tânăr şi neexperimentat, muncea pentru mult mai puţin. Aşa că, sătul de traiul pe care i-l oferea străinătatea, a hotărât, anul trecut, să se întoarcă la Deleni, pe plaiurile natale.

"Am zis, la un moment dat, eu nu mai stau, mă duc acasă. Şi-aşa se strâng oile de-acum, vin Paştile, trebuie să mă duc acasă. De-acolo am venit oarecum nebun", a mărturisit tânărul păstor.

Pentru că cel puţin de trei generaţii în familia lui s-a practicat păstoritul, Ionuţ a ştiut foarte bine ce va face odată întors acasă. Cu cei 1.200 de euro pe care îi avea în buzunar a cumpărat câteva oi şi a pus pe picioare o mică fermă personală.

"Cum îi acasă nu-i niciunde, unde te naşti, unde copilăreşti, unde ai crescut. Sunt oameni care îşi vând casa din locul unde au crescut şi se duc la oraş, pe mine nu m-ar lăsa inima să-mi vând casa, locul de lângă părinţi, de lângă bunici. Îşi vând casa şi se duc la oraş, în aglomeraţia aia. Eu n-aş putea sta la oraş, eu vin nebun de-acolo", a mai adăugat Ionuţ.

"Mai bine stau eu acasă, la oile mele"

Ce a răspuns Ionuţ când a fost întrebat dacă s-ar mai întoarce vreodată în străinătate: "Nu! Nici să nu mai aud de ea! Las’ să meargă alţii, mai bine stau eu acasă, la oile mele." "Acasă n-ai stres, n-ai griji, eşti oarecum în Raiul tău, ca pe o apă lină, aşa, eşti liniştit!"

Ionuţ Lazăr îndeamnă tinerii să nu uite de rădăcinile lor şi să nu se lase ispitiţi de promisiunile unei vieţi mai uşoare în oraş sau în străinătate.

Un mesaj de la Ionuţ Lazăr pentru românii plecaţi în străinătate: "Un sfat nu numai pentru tineri, pentru toţi oamenii plecaţi în străinătate şi care şi-au lăsat aici poate şi familiile, părinţii, neamurile. Dacă o fost în străinătate şi o strâns nişte bănuţi, eu le recomand cu tot dragul şi cu toată stima să se întoarcă în ţară, să facă ceva pentru ei şi pentru ţara asta, să n-o lăsăm de izbelişte! Le recomand să vină şi să se ocupe de animale, să strângă vaci, oi, că din animal trăieşti, că animalul oferă, produce. Un picuţ îi greu, că şi mie mi-o fost greu, dar încet, încet producţia vine."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel