Data publicării:

DCNEWS MEDIA GROUP încheie proiectul „România are nevoie de tine! Implică-te!”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres

Proiectul „România are nevoie de tine! Implică-te!”, derulat de DCNEWS MEDIA GROUP SRL în perioada iunie – octombrie 2024 și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a ajuns la final. Proiectul a urmărit întărirea legăturilor dintre România și comunitățile românești din diaspora, prin identificarea gradului de informare și a interesului cu privire la implicarea civică a românilor plecați în străinătate. Valoarea finanțării obținute este de 609.176 lei.

Prin intermediul acestui demers, au fost realizate cercetări sociologice cantitative și calitative, ce au implicat aplicarea a 2000 de chestionare și desfășurarea a patru focus grupuri. Activitățile au avut scopul de a stabili în ce măsură românii din diaspora sunt influențați în comportamentul lor participativ de mediul în care trăiesc și cât de conectați sunt la viața civică a României. Pe lângă evaluarea gradului de implicare, proiectul a analizat oportunitățile prin care diaspora poate fi mai activă în procesul civic din România, inclusiv prin vot și alte forme de participare.

Un moment central al proiectului l-a constituit masa rotundă organizată pentru a dezbate rezultatele cercetărilor. La această întâlnire au participat reprezentanți ai societății civile, mass-media, parlamentari ai diasporei și reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP). Discuțiile s-au concentrat pe identificarea măsurilor concrete pe care statul român le-ar putea adopta pentru a stimula participarea civică a românilor din diaspora, dar și pe crearea unor noi oportunități pentru implicare.

Creșterea nivelului de conștientizare asupra importanței implicării civice a românilor din diaspora

În urma emisiunilor derulate în cadrul proiectului, au fost formulate concluzii importante privind modalitățile prin care diaspora poate contribui la viața civică a României și cum pot fi întărite relațiile între românii plecați și țara de origine. Aceste concluzii, precum și rezultatele cercetărilor, au fost diseminate publicului larg prin intermediul mass-media, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare asupra importanței implicării civice a românilor din diaspora.

„România are nevoie de tine! Implică-te!” a arătat gradul de interes real al cetățenilor din străinătate pentru a se implica activ în viața civică a țării lor de origine, iar proiectul a oferit cadrul necesar pentru a identifica modalitățile prin care această implicare poate fi intensificată. Platforma creată prin acest proiect va rămâne deschisă, oferind românilor din diaspora acces la informații și resurse care să îi ajute să contribuie activ la viața civică din România.

Pentru a asigura accesul facil la rezultatele proiectului și la informațiile relevante, acestea vor rămâne disponibile într-o secțiune separată a site-ului StiriDiaspora.ro, la adresa: https://www.stiridiaspora.ro/romania-are-nevoie-de-tine-implica-te.html.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel