Data publicării:

Adevăratul Halloween de pe Lacul Morii a fost pe vremea lui Ceaușescu. Ce se întâmplă azi cu West Side Hallo Fest e mic copil

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres

A început West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween de pe Lacul Morii.

Dar adevăratul Halloween de pe Lacul Morii a fost pe vremea lui Ceaușescu. Unii locuitori din zonă spun că acolo există o atmosferă „misterioasă” sau chiar că ar fi un loc „bântuit”. De unde provin legendele?

Înainte de amenajarea Lacului Morii, pe locul actualului lac și în zona adiacentă acestuia a existat un cimitir. Zona a inclus Cimitirul Crângași, care a fost desființat în anii 1980, odată cu începerea lucrărilor pentru amenajarea lacului și a insulei. Cimitirul și casele din vechiul cartier Crângași au fost expropriate și demolate pentru a face loc lacului artificial și barajului, care aveau ca scop protejarea orașului de inundații.

Înainte de începerea lucrărilor, o parte dintre mormintele din cimitir au fost relocate, însă există mărturii că nu toate au fost exhumate corespunzător. Aceasta a generat o serie de legende și mituri urbane despre zona lacului.

Oamenii care nu au avut posibilitatea să își mute morții din Cimitirul Crângași au fost într-o situație dificilă, dat fiind că desființarea cimitirului a fost decisă rapid și cu puține consultări publice. În acea perioadă, regimul comunist din România impunea aceste relocări prin exproprieri masive, iar rezistența sau contestațiile cetățenilor erau rareori acceptate.

2. Agerpres... (lacul-morii_70100400.jpg)

O parte din familii au reușit să-și mute rămășițele rudelor în alte cimitire din București, însă nu toate au avut această posibilitate. În multe cazuri, fie din lipsă de fonduri, fie din cauza lipsei de alternative, unele familii au fost nevoite să renunțe la exhumarea rămășițelor. Nu se știe exact câte morminte au fost lăsate neatinse, dar relatările sugerează că procesul a fost incomplet.

Autoritățile au oferit, în unele cazuri, compensații simbolice, dar pentru mulți locuitori acest lucru nu a acoperit pierderile emoționale și materiale. De asemenea, deciziile erau adesea comunicate brusc, lăsând oamenii fără mult timp pentru a organiza exhumări.

Odată cu construirea lacului peste fostul cimitir, au început să apară povești și legende urbane despre Lacul Morii, iar mulți oameni au început să creadă că zona ar fi „bântuită”. Se spune că în nopțile liniștite, unii oameni au auzit sunete neobișnuite venind dinspre lac, ceea ce a dus la perpetuarea unor mituri.

Prin urmare, construirea Lacului Morii a avut un impact profund asupra comunității din zonă, iar decizia de a închide și a inunda cimitirul a lăsat multe familii fără un loc de comemorare a celor dragi.

Locul preferat al sinucigașilor

Lacul Morii a devenit, din păcate, cunoscut ca un loc asociat unor tragedii, inclusiv sinucideri, de-a lungul timpului. Izolarea insulei și accesul limitat au contribuit la această reputație, iar istoria sa complexă și legendele urbane au amplificat percepția că ar avea o atmosferă „misterioasă” sau „întunecată”. În plus, fiind o zonă mai puțin supravegheată, insula și împrejurimile lacului au devenit o alegere pentru persoane aflate în situații de criză.

„Dragii mei prieteni care mă admirați artistic, știu că vă dezamagesc! Dar viata a devenit insuportabilă pentru mine… Vă rog să mă iertați! Dragul meu E., tu știi că te-am iubit nespus! Acum intru în Lacul Morii purtând povara unei iubiri neîmpartașite…. Draga mea Cristina, te rog să îi transmiți!”, a scris femeia în postarea de pe Facebook. Este doar un exemplu de astfel de tragedie.

În 2022, artista Simona Săndulescu a fost găsit moartă, în Lacul Morii din București. Ea postat, la ora 01.29, un mesaj de adio pe Facebook, chiar în timp ce se afla pe malul apei.

Autoritățile și comunitatea locală au încercat să combată această problemă, organizând evenimente și amenajând spații de recreere, tocmai pentru a oferi o atmosferă pozitivă. Există și inițiative de revitalizare care vizează crearea unui mediu mai prietenos și mai animat pentru locuitorii Bucureștiului, sperând să schimbe percepția sumbră legată de Lacul Morii.

Cadavre descoperite în Lacul Morii

În anii ’90, dar și ulterior, Lacul Morii a fost un loc asociat unor activități ilegale, inclusiv cazuri în care au fost descoperite cadavre, fiind un loc izolat și greu supravegheat. Acest lucru s-a întâmplat în perioada imediat de după Revoluția din 1989, când Bucureștiul, la fel ca multe alte locuri din țară, trecea printr-o perioadă de tranziție dificilă, iar infracționalitatea crescuse.

Au existat câteva cazuri notabile, iar lacul a devenit un loc asociat cu diverse legende urbane despre activități criminale. Multe dintre aceste incidente au fost investigate de autorități, însă publicul a continuat să perceapă zona ca având o reputație sumbră, iar această percepție s-a menținut în parte și până astăzi.

3. Agerpres... (lacul-morii-3_01003200.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel