Davos. Milionarii vor să fie ”taxați mai mult”
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (World Economic Forum)
Sursă foto: Facebook (World Economic Forum)
O parte a participanților de la Davos cer taxarea mai intensivă a celor bogați, pentru a stimula revenirea din criza costului vieții, întrucât actualul sistem economic eșuează. 

O mână de participanți bogați adunați la Davos fac apel la liderii mondiali să abordeze criza costului vieții prin creșterea taxelor pentru oameni ca ei. Ei au ieșit în stradă duminică alături de activiști de stânga pentru a cere sisteme fiscale mai echitabile în întreaga lume. Liderii politici și de afaceri sunt la primul Forum Economic Mondial (WEF) în persoană după începutul pandemiei.

Criticile se înmulțesc asupra modului în care cei bogați au profitat în ultimii doi ani.

Milionarul britanic Phil White a spus: „În timp ce restul lumii se prăbușește sub greutatea unei crize economice, miliardarii și liderii mondiali se întâlnesc în acest complex privat pentru a discuta punctele de cotitură ale istoriei. Este scandalos că liderii noștri politici îi ascultă pe cei care au cel mai mult, știu cel mai puțin despre impactul economic al acestei crize și mulți dintre ei plătesc taxe infim de puține. Singurul rezultat credibil al acestei conferințe este impozitarea celor mai bogați și impozitarea asemenea nouă acum”.

Citește și: Ciolacu insistă cu impozitul progresiv: Pas către țările dezvoltate

Sistemul economic actual eșuează

White, care reprezintă un grup numit Patriotic Millionaires, și-a câștigat averea în calitate de consultant de afaceri. El a spus că se alătură militanților de stânga și împotriva sărăciei care cer schimbarea la întâlnirea anuală a oamenilor de afaceri influenți și a liderilor politici, deoarece sistemul economic actual eșuează.

În ultimul deceniu, un număr tot mai mare de milionari și miliardari din SUA și Europa s-au exprimat, cerând guvernelor să impună taxe mai mari, inclusiv taxe asupra averii celor mai bogați. În timp ce doar un număr mic de milionari au fost la Davos pentru a participa la protest, militanții au trimis o scrisoare deschisă tuturor delegaților de la conferință, semnată de peste 150 de milionari din mai multe țări.

Printre semnatarii scrisorii, care a fost trimisă inițial în ianuarie, se numără actorul american Mark Ruffalo. Printre primii susținători ai mișcării este și moștenitoarea Disney, Abigail Disney, Nick Hanauer, un antreprenor american și investitor în gigantul online Amazon încă din primele sale zile și Morris Pearl, fost director general la firma de investiții BlackRock.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel