Data actualizării:
Data publicării:

David Popovici a refuzat "visul american". De ce nu a plecat românul în SUA după primele performanţe sportive

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sport
WhatsApp
Facebook David Popovici
Facebook David Popovici

Înotătorul român David Popovici a avut oferte de la mai multe universităţi din SUA, după performanţele de la Jocurile Olimpice. Cu toate astea, a refuzat! 

Alegeri prezidentiale 2024

”Înainte să merg la Jocurile Olimpice aveam ideea asta să plec în State să studiez şi să înot acolo. După ce au început să apară ofertele, zeci de oferte, de la cele mai prestigioase universităţi din SUA şi din Europa – chiar aveam de ales, mă duc cu bursă totală, ei mă vor -, am stat să mă gândesc ce înseamnă asta.

Ar însemna să mă despart de antrenorul meu, să mă duc să mă antrenez cu altul, şi să mă despart de echipa mea.

Antrenorul e singurul care mă ajută şi cu care clădim. Mi-am dat seama că e mult prea important. Într-un sport atât de individual cum e înotul, relaţia şi chimia pe care o ai cu antrenorii sunt esenţiale. Nu se poate fără. Indiferent cât de premiaţi şi de cunoscuţi ar fi fost antrenorii în State la Harvard, Princeton, UCLA, USC, nu ar fi fost cum e antrenorul meu.

Nu am cum să las baltă faptul că am crescut împreună. Pur şi simplu, existăm împreună şi ştim să colaborăm.

E o variantă să mergem şi împreună afară. Dar au fost mai mulţi factori în decizia mea de a rămâne în ţară. Unul dintre ei, şi asta anulează ideea de a-l aduce pe antrenorul meu sau pe toată echipa – ipotetic vorbind, când te duci în SUA, concurezi în sistemul NCAA, concurezi pentru universitatea ta”, a spus David Popovici în podcastul ”Fair Play cu Bogdan Mălăele”, citat de Digisport.

De ce mănâncă David Popovici cu ochii închişi? Universitatea Duke, SUA: Trebuie să aştepţi cel puţin 30 de minute după masă, înainte să înoţi!

Nu înotaţi decât după o jumătate de oră sau chiar o oră după masă! E sfatul antrenorilor, al părinţilor şi profesorilor de înot. De unde această regulă? Unii cred că pot apărea crampe la stomac pentru că sângele este pompat în brațe și picioare, nu în intestine sau că organismul deviază sângele necesar în procesul de digestie departe de brațe sau picioare, ceea ce îţi va crea dificultăţi la înot. Este posibil ca acest mit să provină dintr-un manual pentru cercetașii din anul 1908. Acolo înotătorii sunt avertizaţi să aștepte după ce au mâncat înainte de a se arunca în apă. Se credea că digestia și efortul ar fi în competiție pentru sânge și oxigen, provocând crampe.

Cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, SUA, au dezvăluit că teoria „nu ține apă‟. Mâncatul deviază sângele către tractul intestinal, dar nu este suficient pentru a perturba funcția membrelor. Înotătorii pot avea crampe minore, dar nimic care să-i pună în pericol. Niciodată n-a fost atribuit vreun deces din cauza înotului după masă. Unii înotători de anduranță chiar mănâncă înainte de a intra în bazin pentru a avea energie să înoate. Campionul nostru, David Popovici, are şi el reguli stricte legate de masă şi înot. Acesta se trezeşte cu două ore înainte de antrenament pentru a mânca.

David Popovici a ajuns la 7 mese pe zi: "Uneori am și 8!"

Înotătorul român, care a devenit un adevărat star în ultimele luni, spune că, de obicei, mănâncă de 7-8 ori pe zi, ca un culturist. El a spus ce mănâncă de obicei și a explicat și motivul din spatele acestei strategii de alimentație. "Am o masă înainte de antrenament și o masă imediat după antrenament. Ajung acasă, mai mănânc ceva. După aceea, am prânzul. Când zic ceva, e o masă normală. Important e să mănânc sănătos şi să mă feresc de fast food sau chestii de genul. Prânzul e ceva de a patra masă. După prânz poate mai mănânc ceva, poate un snack, un baton mai mare, imediat după antrenament. Şi după care am cina. Cred că s-au adunat 7. Uneori am şi 8. Am nevoie, pentru că ard foarte mult. Cred că dacă m-aş lăsa de înot brusc, m-aş îngrăsa imediat. Mă ajută şi metabolismul puţin, dar faptul că înot, în medie, într-o zi obişnuită, 15 kilometri pe zi, ard foarte mult", a spus David Popovici, la podcastul Fair Play. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel