Data publicării:
Darius Vâlcov ar putea fi extrădat. Alina Gorghiu, ministrul Justiției, precizări
Autoritățile din Italia au dispus predarea lui Darius Vâlcov în România.
Update:
„Tema extrădării cetățenilor români în vederea executării pedepsei în România rămâne o prioritate pentru mine, în calitate de ministru al Justiției.
Astăzi, 20 iulie, Curtea de Apel Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităților competente din România, în baza mandatului european de arestare emis la 03.05.2023, de către Tribunalul București, pentru executarea pedepsei de 6 ani de închisoare.
Hotărârea nu este definitivă. Poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casație a Italiei“, a scris, pe Facebook, Alina Gorghiu, ministrul Justiției.
Știrea inițială:
Conform Antena 3 CNN, autoritățile italiene, prin Curtea de Apel din Napoli, a dispus predarea lui Darius Vâlcov în România.
Decizia nu e definitivă.
Judecătorii au dispus predarea ministrului din Guvernul Ponta, condamnat în România la o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare.
În a doua parte a lunii mai, în acest an, la 3 săptămâni după ce a fost condamnat în România, Darius Vâlcov s-a predat autorităților italiene.
"Împotriva celui în cauză, Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.1/02.05.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor", se arată pe site-ul Poliţiei Române, secţiunea "Persoane urmărite".
Lista condamnaţilor care au fugit în Italia este lungă: Dragoş Săvulescu (fost finanţator al clubului Dinamo), Alina Bica (fosta şefă a DIICOT), Ionel Avram (preşedintele CJ Neamţ), Daniel Dragomir (fost ofiţer al SRI), Marian Zlotea (fost şef al ANSVSA) sau Mario Iorgulescu (fiul şefului LPF).
Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat definitiv, marţi, de un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.
Este vorba despre 'Dosarul Tablourilor', numit astfel după ce procurorii au găsit peste 100 de opere de artă achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News