Dărăban, ACUE: Schema de plafonare, finanţată de furnizori până acum. Nu s-a făcut nicio plată / Ministerul Energiei, prima reacţie. Când vin banii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a explicat, în cadrul dezbaterii "Criza energetică - soluții la problemele momentului", organizată de DC MEDIA GROUP, că statul nu a decontat până acum niciun ban din schema de plafonare a facturilor din energie şi că totul a fost suportat de furnizori. Ministrul Energiei a spus când vor veni banii. 

"Statul român şi-a dorit o lărgire a bazei de beneficiari, dar nu vedem un calcul al impactului bugetar. Fără acest calcul, vă spun sincer, până la plata decontărilor care se fac conform unor proceduri şi într-un anumit termen, dar până acum nu s-a făcut nicio plată, această schemă este finanţată de furnizori", a declarat Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), la DC NEWS TV. 

Întrebată dacă statul nu a decontat nici măcar luna noiembrie, prima în care s-a aplicat schema de plafonare, Dărăban a spus că "din ştiinţa mea, nu s-a făcut nicio plată, dar pot confirma ministerele de resort. Pentru decontările aferente facilităţilor acordate pentru consumatorul casnic, cel care face plata este ministerul Muncii, iar pentru decontările facilităţilor consumatorilor non-casnici plata o face ministerul Energiei". 

Virgil Popescu, ministrul Energiei, replică. Când vor veni banii

Ulterior, aceasta a avut şi o întrebare pentru ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

"Ce pot face furnizorii  în situaţia în care statul român nu va asigura decontarea integrală şi la timp a schemelor pe care statul le decide şi care în momentul de faţă sunt finanţate de furnizori? Înţelegeţi bine ce poate să creeze această presiune pe cashflow-ul unor companii de furnizare. Va fi un efect în lanţ din care nu va câştiga nimeni, cu atât mai puţin consumatorul final", a întrebat Daniela Dărăban. 

"Avem banii în buget la minister. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni... Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată pe situaţiile de plată care sunt întocmite conform legii", a subliniat Popescu.

CITEŞTE ŞI Daniela Dărăban (ACUE): Ce se află "în spatele" unei facturi. De ce au crescut prețurile / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel