Data publicării:
Daniel Zamfir vine cu ”adevărul despre plățile cash”. Reacții acide: O mare tâmpenie!/ De ce să existe?/ Ne încalcă drepturile
Senatorul Daniel Zamfir explică în ce constă limitarea plăților cash.
”ADEVĂRUL DESPRE PLĂȚILE CASH” așa deschide senatorul Daniel Zamfir ultima postare prin care justifică măsurile guvernamentale pentru limitarea folosirii numerarului, pe motiv că astfel limitează evaziunea fiscală.
”Această reglementare decisă de Guvern nu este o găselniță românească, o practică mai multe țări europene” spune Daniel Zamfir, care că exemplul Franței sau Spaniei: ”Au aceeași limită de 1000 euro pentru plățile persoanelor fizice la un magazin”.
Cu alte cuvinte, Executivul dorește ca orice plată peste 5000 de lei să fie făcută electronic, nu cash. Daniel Zamfir spune că vorbim despre plata la același magazin. Astfel, conform acestuia o persoană poate face plăți fără limită cash, dar în magazine diferite, limita pentru o singură plată fiind de 5000 de lei numerar.
”O persoană fizică poate cheltui oricât de mult cash poate și dorește în aceeași zi. Limita de 5.000 de lei vizează plata cash LA ACELAȘI magazin (PFA/întreprindere familială etc.). Poate însă face plăți de acest gen la oricâte magazine dorește. Limita de 5.000 de lei este pe zi, nu pe lună, iar limita PE ZI este mai mare decât salariul mediu LUNAR pe economie. Limita de 5.000 de lei este doar între persoana fizică și același magazin (sau alt tip de pers. juridică). Între persoanele fizice, limita plăților în numerar este de 10.000 de lei pe zi, către aceeași persoană fizică. Se pot face oricâte plăți în limita acestui plafon către alte persoane fizice distincte. Ăsta-i adevărul, pentru cei cu adevărat interesați” conchide Daniel Zamfir.
Postarea senatorului nu a fost primită cu ”brațele deschise” de urmăritorii săi.
Iată o parte din reacții: ”Și de ce trebuie să existe aceste limitări?”, ”Orice limitare încalcă drepturile noastre. Cine v-a împuternicit prin vot să decideți limitarea asta idioată?”, ”O mare tâmpenie! Sper să se deconteze electoral greu și apăsat”, ”Problema este cea de confidențialitate. De ce trebuie să știe magazinul, banca, serviciile secrete, partenerul strategic, NATO și UE ce cumpărături fac eu?”, ”Rușinică. Aveam pretenții de la dumneavoastră”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News