Daniel Morar, procuror general în R. Moldova - presa din Chișinău
Presa de peste Prut scrie că cele trei partide pro-europene, PLDM, PL și PD, au acceptat ideea unui Procuror General rezultat în urma unor consultări cu Comisia Europeană, iar în anumite cercuri politice europene este invocată candidatura fostului șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, Daniel Morar.
Vicepreședintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Valeriu Munteanu, a declarat pentru portalul agora.md că varianta Daniel Morar nu este exclusă.
"Formula convenită ieri cu partenerii europeni implică selectarea unui Procuror din afara RM, căruia îi va fi acordată cetățenia moldovenească, pentru a se plia legislația RM. Nu excludem ca Daniel Morar să fie candidatura. Dar poate fi și cineva din Germania sau Danemarca, important să fie un specialist care a demonstrat performanță în acest domeniu și sugerează încredere în R. Moldova, dar și la Bruxelles. Ieri, PD și PLDM au acceptat acest punct", a declarat Munteanu.
Vicepreședintele PL a mai subliniat că "inițiativa liberalilor pentru un procuror din afară a fost în pachet cu desființarea Consiliului Superior al Procurorilor, care face acum selecția pentru numiri și destituiri. Nicăieri în UE nu există un Consiliu Superior al Procurorilor", a declarat Munteanu pentru Agora.
Blocaj politic la Chișinău
Ultimele negocieri pentru formarea unei majorități între cele trei partide pro-europene din Republica Moldova au eșuat miercuri, deși liderii PLDM, PD și PL ajunseseră la un acord de principiu cu o zi în urmă, în cadrul unei întâlniri mediată de o delegație europeană.
Liderul PL, Mihai Ghimpu, spune că înțelegerile făcute în fața delegației europene au fost răsturnate și acuză PLDM și PD că vor o alianță cu partidul comuniștilor.
”1. Cele trei partide vor forma o comisie pentru soluționarea problemei privind alegerea președintelui. 2. PLDM va propune funcția de prim-preministru, PDM va propune funcția de președinte al Parlamentului, PL-ui îi vor reveni ministerele pe care le-a deținut înainte să fie scos de la guvernare. – adică Ministerul Mediului, Ministerul Apărării, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Ministerul Tineretului și Sporturilor. 3 – Procurorul general va fi o persoană apolitică, desemnat în consultare cu Comisia Europeană, ceea ce va transmite un semnal la Bruxelles că noul Guvern este gata să înceapă procesul de reformă atât de necesar. Aceasta ar putea duce și la o misiune din partea UE, în domeniul reformării justiției”, a declarat Mihai Ghimpu, conform timpul.md.
Daniel Morar, încă șapte ani de mandat la CCR
Daniel Morar, procuror cu 20 de ani de experiență, a condus Direcția Națională Anticorupție în perioada 2005-2012. În martie 2013, președintele Traian Băsescu l-a nominalizat pentru un post de judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de 9 ani.
După doi ani la PÎCCJ, secția de urmărire penală și trei ani la Curtea de Apel Cluj, ministrul Justiției, Monica Macovei, îl numea pe 11 august 2005 procuror-șef al DNA. Mandatul șefului DNA este de trei ani, cu o singură posibilitate de reînvestire.În august 2008, Laura Kovesi îl delega pentru 90 de zile șef la DNA, iar cea care trebuia să preia funcția, Monica Șerbănescu, propunerea ministrului Justiției, a primit aviz negativ de la CSM și președinte.
La sfârșitul primului său mandat, în noiembrie 2008, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României, i-a prelungit mandatul până la sfârșitul anului. Ministrul Justiției, Cărălin Predoiu, l-a propus în februarie 2009 pentru un al doilea mandat la șefia DNA, iar președintele Băsescu a semnat decretul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News