Dăncilă, plan de acțiune. Declarații cheie după întâlnirea cu Alexis Tsipras
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că, în cadrul reuniunii interguvernamentale româno-elene, desfăşurată la Palatul Victoria, a convenit cu omologul său grec Alexis Tsipras un plan de acţiune.

„Am avut astăzi o întrevedere consistentă şi extrem de utilă cu omologul meu elen, domnul Alexis Tsipras, urmată de o primă reuniune interguvernamentală româno-elenă, exerciţiu care sperăm să devină unul constant şi care să ofere liniile de ghidaj necesare definirii unor coordonate pragmatice, coerente şi concrete ale dialogului bilateral. Am convenit să imprimăm o nouă dimensiune relaţiilor noastre bilaterale şi am decis să elaborăm împreună un plan de acţiune care să reflecte priorităţile agendei bilaterale româno-elene şi care să stabilească o strategie clară de cooperare pe termen lung între ţările noastre în toate domeniile de activitate. Dezvoltarea şi diversificarea relaţiilor noastre bilaterale este favorizată de premise pozitive, precum relaţiile tradiţionale dintre ţările noastre, afinităţile spirituale, istoria comună precum şi de abordările similare pe numeroase tematici regionale şi europene”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri, la Palatul Victoria, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de omologul său grec.

Premierul român a adăugat că un alt element de conexiune este reprezentat de cele două comunităţi, a românilor care muncesc, trăiesc şi studiază în Grecia, şi a grecilor din România. 'Avem şansa de a dinamiza dialogul bilateral, plecând de la relaţiile interumane, tradiţionale şi istorice care ne leagă', a spus Dăncilă.

Prim-ministrul român l-a felicitat în context pe omologul său grec, Alexis Tsipras, şi Guvernul de la Atena pentru ieşirea Greciei din programele de asistenţă financiară 'cu o economie mai consolidată, prin implementarea reformelor fiscale şi structurale'. Ea a menţionat, totodată, că România a fost solidară cu Grecia pe perioada crizei economice şi pe perioada crizei migraţiei, aşa cum cele două ţări s-au aflat alături în momente cheie ale istoriei lor, depăşind împreună greutăţile şi obstacolele. 'Ne-am întâlnit astăzi cu partenerii eleni pentru a analiza evoluţii din domenii strategice, precum transporturi sau securitatea energetică şi pentru a identifica noi oportunităţi în domenii cu impact direct asupra dezvoltării economice, precum comerţul, agricultura, turismul, cultura sau educaţia. (...) În ceea ce priveşte domeniul transporturilor, am discutat despre cooperarea noastră în proiecte majore de interconectare rutieră şi feroviară şi am evidenţiat importanţa acestor proiecte pentru dezvoltarea economică integrată a ţărilor noastre. Am salutat faptul că România şi Grecia împărtăşesc un obiectiv comun în ceea ce înseamnă energia, respectiv atenţia acordată acelor iniţiative şi proiecte capabile să conducă la sporirea securităţii energetice în regiunea noastră prin diversificarea rutelor şi a surselor de aprovizionarea cu gaz', a afirmat Dăncilă.

Importanța proiectului BRUA

Premierul a menţionat, în context, importanţa proiectului BRUA. 'Continuăm să avansăm în privinţa coridorului BRUA, primul proiect de diversificare din sudul Europei, ce are potenţialul de a oferi o nouă rută şi surse de gaz pentru o serie de state europene aflate în situaţie de dependenţă majoră faţă de un furnizor unic extern', a spus Dăncilă. Ea a menţionat că, de asemenea, s-a convenit un cadru de cooperare mai strâns pentru promovarea companiilor de tip start-up în domeniul tehnologiei informaţiei şi al industriilor creative pe pieţele din regiune, precum şi înfiinţarea şi participarea companiilor româneşti inovatoare în clustere regionale, pentru a facilita schimbul de idei şi experienţă şi pentru creşterea competitivităţii acestora.

Vineri după-amiază, la Palatul Snagov va avea loc o nouă reuniune în format cvadrilateral România - Bulgaria - Grecia - Serbia.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel