Data publicării:
Dana Gârbovan, după manevra judecătoarei CSM Andrea Chiș cu un ”fakenews mizerabil”: Voi apela la măsurile legale!
Dana Gîrbovan scoate la iveală o declarație de neimaginat pentru nivelul unei judecătoare CSM.
Judecătoarea Andrea Chiș a acuzat-o pe Dana Gîrbovan, în baza unei știri dintr-un ziar, în cadrul ședinței CSM în care s-a discutat retragerea demisiei din magistratură, că s-a întâlnit cu Florin Iordache, pentru a-și negocia funcția în Guvern. Întrebată în ce ziar a citit știrea falsă, Andrea Chiș a răspuns că în ziarul comisarul.ro, despre care Dana Gîrbovan subliniază că e un site de știri care generează fake news.
”Cum a promovat un fakenews la scară națională judecătoarea Andrea Chiș, din înalta poziție de membru al CSM” scrie Dana Gîrbovan, pe Facebook.
Judecătoarea explică:
”În ședința Secției pentru judecători a CSM din dată de 3 septembrie 2019, când s-a luat în discuție cererea mea de retragere a demisiei din magistratură, judecătoarea Andrea Chiș a spus că "un ziar spune că ea s-a întâlnit în casa unui om politic, respectiv a vicepreședintelui Camerei Deputaților, a domnului deputat Iordache", casă unde mi-aș fi "negociat" numirea la Ministerul Justiției.
În replică, pe dată de 4 septembrie, i-am solicitat printr-o postare pe Facebook judecătoarei Chiș să spună public numele ziarului și a autorului pe care îl citează.
Ca răspuns, pe dată de 5 septembrie, doamna judecător Chiș a scris pe Facebook că "ziarul" la care a făcut referire este site-ul de fakenews "comisarul.ro", care pe data de 24 august 2019 publicase un articol fără semnătură unei persoane în care se susținea că am fost "acasă la Iordache" unde mi-aș fi negociat poziția de ministru al justiției.
După toate standardele, Comisarul.ro nu este un ziar, pe site-ul respectiv negăsindu-se nici un fel de informații despre membrii redacției sau autorii așa numitelor articole. Acel site este doar o sursă de acuzații neprobate, grosolane, la adresa unor persoane, alese ca ținte.
De asemenea, "articolul" respectiv postat pe 24 august 2019 nu este un articol de știri, ci un fakenews anonim mizerabil.
Până la afirmațiile judecătoarei Chiș, pe care le-a făcut în cadrul ședinței Secției pentru judecători din CSM, nici un ziar, agenție de presă sau televiziune nu au preluat respectivă "știre", iar în toată perioada de la publicarea articolului și până la afirmațiile doamnei Chiș nu am fost sunată de presă să fiu întrebată dacă afirmația respectivă este reală sau nu.
Faptul este pe deplin explicabil, deoarece un site anonim nu poate fi o sursă credibilă pentru cineva, cu atât mai mult cu cât abundă în titluri suburbane de genul: HOPA! Ce porcărie! PUTE rău, ce JEG etc.
O scurtă căutare pe respectivul site dovedește că, în timp, au fost folosite la adresa mea expresii precum "slugă", "penală", "pesedistă", în cuprinsul sau chiar titlurile postărilor de pe acest site. În articolul la care face referire membrul CSM Andrea Chiș sunt numită "judecatorea pro-infractori".
Cu toate acestea, judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, a considerat că acest articol prezintă o baza factuală suficient de puternică pentru a cere sesizarea Inspecției Judiciare și, eventual, sancționarea mea disciplinară cu retrogradarea în funcție sau excluderea din magistratură.
Afirmațiile judecătorului Andrea Chiș, făcute într-un cadru oficial, au transformat un fakenews mizerabil într-o știre preluată ca atare de presă națională.
Astfel, după afirmațiile judecătoarei Chiș, presa a titrat că un membru al CSM a solicitat sesizarea IJ pentru a verifică dacă "Dana Gîrbovan s-a întâlnit cu Florin Iordache, acasă la acesta, pentru a-și negocia funcția de ministru".
Abia după afirmațiile judecătoarei Andrea Chiș din ședința CSM din 3 septembrie 2019 am fost sunată de mai mulți jurnaliști, pentru a fi întrebată dacă am fost sau nu în casă deputatului Iordache.
Strategia aceasta, ca un site anonim să publice un fakenews, iar apoi o persoană cu autoritate sau credibilitate să eleveze subiectul pentru a-l face știre de presă, este caz școală în manualele de propagandă și dezinformare, despre cum să fie atacată reputația unei persoane țintă.
Pe scurt, ceea ce a fost inițial un fakenews mizerabil, ignorat de presă și de public, a devenit, prin acțiunea doamnei judecător Andrea Chiș, o informație credibilă. Acest lucru mi-a adus în mod direct și grav atingere propriei reputații, motiv pentru care voi apela la măsurile prevăzute de lege pentru astfel de situații.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News