Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Dan Suciu, criza creditelor în franci elvețieni: Soluția este negocierea directă cu banca

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a trasat câteva explicații, luni seară, la Prime Time News, cu privire la soluționarea crizei creditelor în franci elvețieni.

Alegeri prezidentiale 2024

"Soluția nu e la Banca Națională, la modul punctual, așa cum încercați să o sugerați. Nu este aici (...) Nu există o soluție punctuală, pentru că situația este extrem de diferită. Vorbim de 75.000 de persoane care au credite, în acest moment, dar situatia lor e foarte diferită și e nedrept, pentru cei care sunt într-adevăr într-o situație dificilă, să îi punem la pachet cu alții care, sigur, au un moment neplăcut, pentru că e neplăcut să plătești o rată mai mare, dar nu sunt în situația disperată a acestora. E bine să facem aceste distincții și să vedem că mulți dintre cei care au luat credite, în franci elvețieni, au luat în deplină cunoștință de cauză asumându-și anumite beneficii ale momentului, ignorând, poate, un risc mai mult decât era cazul, chiar dacă existau avertismente, dar această tratare la pachet este extrem de păguboasă și este ceea ce încercăm să evităm. Soluțiile sunt individuale, sunt punctuale", a declarat Dan Suciu.

În ceea ce privește situația din Polonia, purtătorul de cuvânt al BNR a afirmat că aceasta este "mult mai complicată", motiv pentru care nu ar trebui să facem comparații cu ceea ce se întâmplă în România și a subliniat, totodată, că presiunea asupra Guvernului "trebuie tratată cu mult discernământ pentru că sunt situații diferite de la caz la caz".

"Să nu facem comparații dintr-un motiv foarte simplu, nu pentru că oamenii din România s-ar simți mai bine pentru că văd ceea ce se întâmplă în Polonia. În Polonia, situația e mult mai complicată și avem procente bune din PIB care riscă să fie afectate de această situație. Nu e cazul la noi. Asta nu îi face mai fericiți pe cei 75.000, că sunt mai puțini. Problema lor e în continuare la fel de substanțială. Această presiune trebuie tratată cu mult discernământ pentru că sunt situații diferite de la caz la caz și asta am încercat de la bun început să sugerăm (...) avem persoane cu venituri peste 5-6.000 de lei, care au credite în franci elvețieni. Credeți că trebuie să găsim o formulă publică de ajutor pentru aceste persoane? Sunt câteva alte zeci de mii care au venituri până în 700 de lei, evident că aici avem alt tip de problemă, pe care trebuie să o tratăm cu un alt discernământ", a mai spus Dan Suciu.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a subliniat că este important să vedem 'foarte atent' cazurile individuale și nu cele de sistem, pentru că, în cazul unei soluții greșite date 'pe un caz de sistem', răul provocat ar fi mult mai mare.

"Singura problemă pe care noi am evocat-o era riscul sistemic. Am spus foarte clar că mulți dintre cei care au luat aceste credite le-au luat în deplină cunoștință de cauză, beneficiind de o situație conjunctural favorabilă, pe care au evaluat-o oarecum greșit. Știau că, în momentul respectiv, un credit în franci elvețieni era mai bun, în anumite criterii de dobândă, decât un credit în euro (...) De aceea propun să vedem foarte atent cazurile individuale, asta e important, și nu cazurile de sistem, pentru că dacă riscăm să dăm o soluție greșită, pe un caz de sistem, facem mai mult rău decât bine", a adăugat purtătorul de cuvânt al BNR.

În ceea ce privește băncile care au pus, deja, în practică diferite soluții pentru clienții lor, precum convertirea în lei, restructurarea creditelor sau reducerea dobânzii, Dan Suciu a afirmat:

"Cred că aceasta este cea mai bună soluție, aceste negocieri directe. Este evident că este și în interesul stabilității sistemului financiar bancar ca aceste bănci să găsească aceste soluții, dar nu sunt găsite de ieri, de azi. Numărul total al deponenților, al celor care au luat credite în franci elvețieni, în momentul de vârf, 2008, era de 117.000. Acum avem 75.000. O mică parte dintre ei și-au închis creditele, majoritatea din această diferență și le-au convertit, au făcut conversii, și le-au schimbat, reeșalonat, pentru că acest proces a existat. A avut mai mare succes în anii aceia, 2008-2009-2010, decât acum, cânt sunt oferte ale acestor bănci, dar toate se plâng de faptul că nu mai există atâta deschidere din partea clienților, pentru că, unii dintrei ei, au ascultat diferite 'sirene' care invocau diferite posibilități de a câștiga în instanță dintr-odată, cu metode minunate (...) Sunt cazuri și cazuri. Soluțiile trebuie să le găsim la bănci. Sunt cazuri si cazuri, trebuie tratate fiecare în parte, e cel mai important luru pe care vreau să îl spun", a mai spus Suciu.

Citește și: Parlament, sesiune extraordinară miercuri. CHF-ul, motivul întâlnirii 

În acest context, întrebat ce le recomandă BNR băncilor, Dan Suciu a răspuns:

"Sunt soluții pe care le recomandăm și le-am recomandat de multă vreme. Această conversie a fost recomandată de multă vreme de BNR și vedem că băncile încep să vină cu oferte noi față de cele existente. Sunt absolut convins că vor urma elemente, care trebuie luate în seamă de ele și să nu uităm de o Ordonanță care e în funcțiune, în acest moment, dar care poate e bine să mai aibă anumite clarificări și modificări, pentru a se extinde mai mult aria de acoperire, astfel încât să intre mai multe persoane sub auspiciile Ordonanței 46 de restructurare a creditelor. (...) Diverse tipuri de refinanțare, conversie, prelungirea ratelor sunt variante de care trebuie să ținem cont și să nu vindem iluzii, o observație bună a premierului", a mai spus Dan Suciu.

Pe de altă parte, Dan Suciu a respins propunerea PMP, privind posibilitatea clienţilor de a-și converti creditele luate în valută, în lei, la cursul momentului în care au luat creditul, afirmând că ar fi "o greșeală fatală". 

"În niciun caz, aceasta este o greșeală fatală, de unde până unde ajungem la aceste discuții?", a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel