Dan Motreanu, europarlamentar (PNL): Președinția suedeză va monitoriza implementarea Planurilor naționale strategice
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Dan Motreanu.jpg
Dan Motreanu.jpg
Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu, anunță că președinția suedeză va monitoriza piața și siguranța aprovizionării cu alimente, dar și implementarea Planurilor naționale strategice (PNS) ale Politicii agricole comune (PAC).

"Am participat, în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, la schimbul de opinii cu ministrul afacerilor rurale din Suedia, Peter Kullgren, privind prioritățile Președinției suedeze a Consiliului UE în domeniul agriculturii.

Președinția suedeză va monitoriza piața și siguranța aprovizionării cu alimente, dar și implementarea Planurilor naționale strategice (PNS) ale Politicii agricole comune (PAC). Ministrul afacerilor rurale a precizat că revizuirea PNS nu este exclusă, în vederea consolidării securității alimentare.

La finalul anului 2023, Comisia Europeană va publica un raport ce evaluează modul de implementare a PNS, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski", a scris europarlamentarul PNL, Dan Motreanu.

 

"Înlesnirea exporturilor din Ucraina, o altă prioritate pe agenda suedeză"

 

"În timpul mandatului suedez, Comisia Europeană va fi invitată să informeze Consiliul cu privire la starea actuală a negocierilor privind parteneriatele de liber schimb - comerțul liber fiind esențial în asigurarea securității alimentare.

O altă prioritate pe agenda suedeză este înlesnirea exporturilor din Ucraina, la care au contribuit deja inițiativele SolidarityLanes (culoare de solidaritate), Black SeaGrain sau GrainfromUkraine.

În continuare, Consiliul va susține cele patru direcții de acțiune solicitate în iunie 2022 Echipei Europa privind insecuritatea alimentară globală.

Acestea cuprind:

-  solidaritate prin ajutor de urgență și sprijin pentru accesibilitatea produselor;

- stimularea producției durabile, a rezilienței și a transformării sistemului alimentar;

- facilitarea comerțului, ajutând Ucraina să exporte produse agricole prin diferite rute și sprijinind comerțul global;

- multilateralism eficient și sprijin puternic pentru rolul central al Grupului de răspuns la criză global al ONU de a coordona eforturile globale", a completat Dan Motreanu.

2. logo PPE.J... (logo-ppe_54494100.jpg)

Trei conferințe cu tematică relevantă pentru agricultură

"Președinția suedeză a anunțat organizarea a trei conferințe cu tematică relevantă pentru agricultură, prima privind bunăstarea animalelor, a doua privind bioeconomia și lanțurile de valoare eficiente din punct de vedere al resurselor, și a treia privind aspecte de mediu în PAC.

Se preconizează că dosarul legislativ ce transformă rețeaua de informații contabile agricole în rețeaua de date privind durabilitatea fermelor, pe care sunt responsabil din partea PPE, precum și actualizarea regulamentului privind indicațiile geografice pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole și schemele de calitate, vor fi finalizate în timpul mandatului suedez", a subliniat europarlamentarul PNL, Dan Motreanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel