Dacă țările europene "joacă corect", SUA vor rămâne "sută la sută" în NATO, susține Donald Trump
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut fostul președinte Donald Trump despre NATO.

Donald Trump a declarat că SUA vor rămâne "sută la sută" în NATO sub conducerea sa, atât timp cât țările europene "joacă corect".

Într-un interviu pentru postul de televiziune britanic GB News, care urmează să fie difuzat marți seară, Trump, alături de prietenul și aliatul său Nigel Farage, și-a reafirmat angajamentul față de alianța transatlantică, dar a avertizat națiunile europene să nu "profite" de sprijinul american.

Trump a fost foarte critic la adresa NATO de ani de zile, iar temerile aliaților au crescut după ce fostul președinte a declarat luna trecută că va "încuraja" Rusia să "facă ce naiba vrea" cu țările NATO care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare față de alianță.

Trump și-a temperat declarațiile, susținând în același timp că Europa trebuie să plătească "partea sa echitabilă" din costurile de apărare.

"NATO trebuie să trateze SUA în mod echitabil, pentru că, dacă nu ar fi pentru Statele Unite, NATO literalmente nici nu ar exista", a spus Trump.

Susținerea Statelor Unite pentru țările NATO

Fostul președinte american a fost întrebat dacă sub președinția sa SUA vor veni în ajutorul țărilor NATO atacate.

"Da. Dar știți, Statele Unite ar trebui să plătească partea lor echitabilă, nu partea echitabilă a tuturor celorlalți", a răspuns Trump.

"Avem un ocean între niște probleme... avem un ocean mare și frumos", a adăugat Trump.

"Deci, dacă încep să joace corect, America este acolo?”, a întrebat Farage.

"Da. Sută la sută", a spus Trump.

Cheltuieli pentru apărare

Aproximativ două treimi dintre cele 32 de țări membre ale NATO cheltuie 2% sau mai mult din PIB pentru apărare, conform alianței.

Trump și-a petrecut o mare parte din primul său mandat reproșându-le aliaților transatlantici, în special Germaniei, în legătură cu creșterea cheltuielilor pentru apărare.

În Europa au existat îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la fiabilitatea angajamentului de zeci de ani al SUA față de securitatea europeană, accentuate de cea de-a doua candidatură prezidențială a lui Trump și de blocajul partizan de la Washington cu privire la un pachet de ajutor pentru Ucraina.

În timp ce era președinte, Trump a amenințat în repetate rânduri că va părăsi alianța, deși nu a trecut niciodată la fapte, informează POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel