Data publicării:
Dacă schimbăm furnizorul de energie electrică, în ce condiții mai trebuie să plătim facturile de la vechiul furnizor
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a transmis dacă mai este nevoie să plătim facturile de la vechiul furnizor dacă schimbăm furnizorul de energie electrică
La întrebarea ”MI-AM SCHIMBAT FURNIZORUL DE ENERGIE ELECTRICĂ. MAI TREBUIE SĂ PLĂTESC FACTURILE VENITE DE LA FOSTUL MEU FURNIZOR?”, răspunsul este afirmativ.
DA. În termen de maximum 42 de zile calendaristice de la data încetării contractului de furnizare a energie electrice, vechiul furnizor are obligaţia de a transmite clientului casnic factura cu decontul final. În situaţia în care decontul final conţine un sold pozitiv, clientul casnic are obligaţia să achite contravaloarea facturii până la termenul scadent.
În situaţia în care decontul final conţine un sold negativ, furnizorul are obligaţia să returneze clientului casnic suma datorată, în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, a explicat ANRE.
De asemenea, aflați ce se întâmplă la schimbarea furnizorului: există sau nu risc de deconectare
În ceea ce priveşte contractarea şi condiţiile de furnizare a energiei electrice, clientul casnic are relaţii cu furnizorul, iar la rândul său furnizorul are relaţii conexe cu operatorul de distribuţie referitoare la derularea contractului de furnizare a energiei electrice. În aceste condiţii, opţiunea clientului casnic este de a schimba doar furnizorul, instalaţia de alimentare cu energie electrică la care este racordat locul de consum rămâne aceeaşi şi implicit operatorul acesteia rămâne neschimbat, indiferent de furnizorul de energie electrică pe care îl alege şi cu care încheie un contract aferent furnizării energiei electrice în regim concurenţial sau de serviciu universal. În consecință la schimbarea furnizorului nu există niciun risc de deconectare.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU SEMNEZ UN NOU CONTRACT PÂNĂ LA DATA DE 31 DECEMBRIE 2020?
În situaţia în care clientul casnic nu încheie până la data liberalizării, respectiv până la data de 31 decembrie 2020, un nou contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial cu orice furnizor sau în regim de serviciu universal cu un furnizor de ultimă instanță, furnizarea energiei electrice va fi asigurată de către furnizorul de ultimă instanță actual în mod automat şi după data de 1 ianuarie 2021, până la data încheierii unui contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial sau în regim de serviciu universal.
Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a transmite în cursul lunilor decembrie 2020 şi ianuarie 2021, clienţilor casnici din portofoliu, atât oferta de serviciu universal, cât şi cel puţin o ofertă concurenţială.
Clienţii pot alege până la data de 31 ianuarie 2021, dintre ofertele transmise, oferta cea mai convenabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News