Cutremur, tsunami și dezastru nuclear. Japonia comemorează doi ani
Japonia comemorează doi ani de la tripla catastrofă care a devastat nord-estul țării: cutremur de 9 pe Richter, urmat de tsunami și de explozia de la centrala nucleară de la Fukushima. Bilanțul a fost sumbru: 19.000 de oameni au murit, un milion de clădiri au fost distruse. Urmele adânci sunt greu de șters mai ales pentru zecii de mii de oameni care nici astăzi nu se pot întoarce la casele lor din cauza radiațiilor.
La 11 martie 2011 un cutremur cu magnitudine 9 pe scara Richter zguduia adâncurile oceanului. Valuri uriaşe, înalte de până la 40 de metri, au invadat uscatul. În localităţile de coastă, oamenii îngroziţi au încercat să se pună la adăpost. Intensitatea seismului a fost echivalentă cu forţa a opt mii de bombe atomice. La sol, casele au fost făcute una cu pământul. Automobile, trenuri şi vapoare au fost luate de ape ca nişte jucării. Cutremurul a întrerupt alimentărea cu energie electrică a centralei nucleare de la Fukushima. Sistemele de răcire ale reactoarelor s-au oprit, iar unul a explodat.
Fukushima- un nou Cernobîl
Apele s-au retras. Sutele de cadavre au fost găsite pe plajă. Doar în oraşul Ishinomaki au murit 4.000 de oameni. Însă, dezastrul nu s-a oprit aici. Cutremurul a întrerupt alimentărea cu energie electrică a centralei nucleare de la Fukushima. Sistemele de răcire ale reactoarelor s-au oprit. Unul a explodat. Într-o singură oră locuitorii din zona centralei au fost expuși la un nivel de radioactivitate cât într-un an. 160.000 au fost evacuați. Muncitorii și-au riscat viața pentru a răci reactoarele și pentru a împiedica scurgerile de apă radioactivă în ocean.
„Era o situaţie disperată. Luptăm împotriva sorţii. Nivelul de radiaţii creştea tot mai mult şi dacă nu reuşeam să aducem apă să răcim reactoarele, ar fi fost sfârşitul. Cu toţii aveam acest sentiment", își amintește Atfusumi Yoshizawa, inginer la centrala Fukushima, potrivit Digi24.
Cancerul- creștere de risc de 70%
Autorităţile susţin că situaţia este stabilă la Fukushima. Însă, va fi nevoie 40 de ani pentru demontarea instalaţiilor distruse şi curăţarea zonei. În plus, riscul de cancer este crescut. Copiii sunt cei mai expuşi. În cazul lor, riscul îmbolnăvirii de cancer tiroidian a crescut cu 70%.
„Testele oficiale au arătat că fiul meu are un chist la glanda tiroidă de aproximativ 20 de milimetri, dar atunci când a fost consultat de un alt medic, rezultatele au fost diferite. El mi-a spus că e vorba de un altfel de nodul, de 7 milimetri”, spune o localnică.
Mii de oameni care au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele au fost uitaţi de autorităţi. Ei n-au primit încă despăgubiri şi nu pot să se întoarcă în casele lor din cauza nivelului de radiaţii. 48 dintre cele 50 de reactoare ale Japoniei rămân închise, cel puţin până în luna iulie, când vor fi finalizate noile norme privind siguranţa nucleară.
Fără energie nucleară! Japonezii protestează
Comemorarea a doi ani de la dezastrul de la Fukushima este marcată de proteste. Manifestaţiile au început de duminică. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, în mai multe oraşe din Japonia, şi au cerut renunţarea la energia nucleară. La Tokyo, manifestanţii au depus la Parlament o petiţie în care cer desfiinţarea tuturor centralelor nucleare din arhipelagul nipon. Sondajele recente arată că 70% dintre japonezi vor eliminarea energiei nucleare. Premierul Shinzo Abe vrea, însă, să repornească reactoarele deteriorate, când vor atinge standarde de securitate mai stricte. Militanţii antinucleari vor să menţină presiunea, în speranţaa că oficialii se vor răzgândi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News