Cutremur România, 3 noiembrie 2022: Ai primit și tu alerta? Iată ce precizează Google despre asta
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Alertă cutremur 3 noiembrie 2022/ foto dcnews.ro
Alertă cutremur 3 noiembrie 2022/ foto dcnews.ro
Cu doar câteva secunde înainte de resimți cutremurul propriu-zis, unii români au primit alerta că urmează un cutremur în apropiere. 

Nu a fost vorba despre RO-Alert, ci despre o alertă transmisă de anumite tipuri de Android. 

Cutremur România, 3 noiembrie 2022: Sistemul RO-ALERT nu transmite notificări înaintea declanșării cutremurelor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență România (IGSU) precizează expres acest lucru, că nu a fost trimis niciun RO-Alert înainte de cutremur: ”Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public și pe anumite canale de socializare referitoare la cutremurul resimțit astăzi la nivel național, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări: - la nivel național nu a fost transmis niciun mesaj RO-ALERT. Precizăm încă o dată faptul că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT NU va difuza notificări anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență, informații legate adăposturi pentru asigurarea protecției comunităților, etc.). (...) Mesajele de alertare care au apărut pe telefoanele cu sistem de operare Android NU SUNT mesaje RO-ALERT, ele aparțin platformei software a Google. pregătirea și alertarea comunităților la incidența apariției unui seism se află în responsabilitatea PROTECȚIEI CIVILE din ROMÂNIA”. 

Cutremur România, 3 noiembrie 2022: Android Earthquake Alerts a transmis alerta de seism de joi dimineață

Utilizatorii de telefoane mobile cu sistem Android au primit alerta de cutremur datorită unui serviciu gratuit - Android Earthquake Alerts - care a devenit operaţional în România în februarie 2022, au anunţat reprezentanţii Google.

"Android Earthquake Alerts System este un serviciu gratuit, care detectează cutremure din întreaga lume şi alertează utilizatorii Android de producerea unui astfel de fenomen în zona în care se află. Nu este o aplicaţie separată, ci o funcţionalitate integrată în sistemul de operare Android. Este un serviciu suplimentar - nu este menit să înlocuiască sistemele de alertă guvernamentale", arată sursele citate, în informaţiile transmise Agerpres.

Serviciul Android Earthquake Alerts a devenit operaţional în România în februarie 2022. Acesta foloseşte accelerometrele cu care sunt echipate cele mai multe dintre cele peste 3 miliarde de smartphone-uri Android utilizate la nivel global. Telefoanele din zona unde s-a produs cutremurul detectează mişcarea pământului, un algoritm dedicat evaluează magnitudinea şi locul cutremurului, iar apoi sistemul trimite alerta către utilizatorii Android din zonele afectate de cutremur, explică reprezentanţii Google.

Pentru ca sistemul Android Earthquake Alerts să funcţioneze, telefonul trebuie să aibă aibă activată permisiunea privind locaţia - respectiv accesul sistemului Android la locaţia telefonului, precum şi setarea "Earthquake Alerts" activată. Aceasta din urmă se găseşte în setările telefonului”, subliniază sursele menţionate.

Cutremur România, 3 noiembrie 2022: Cel mai puternic din ultimii doi ani și jumătate

Amintim că un cutremur s-a produs în această dimineață, la ora 06:50, în Buzău, zona seismică Vrancea. Magnitudinea cutremurului s-a ridicat la 5,4 pe Richter, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 149 de kilometri. 

Acesta este cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate. În 31 ianuarie 2020, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel