Cutremur global după explozia gazelor de șist din SUA
Data publicării:
Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp

Australia va fi prima victimă a exploziei economice globale, legate de exploatarea gazelor de șist, în SUA. Wall Street Journal anunță că investiții de circa 100 de miliarde de dolari în exploatările de gaze naturale pe continentul austral vor fi oprite, în ciuda potențialului enorm pe care îl au zăcămintele respective. Practic, Australia a pierdut cursa cu Qatar, pe care spera să îl depășească în 2018, pentru a deveni principalul exportator de gaz natural lichefiat la nivel mondial.

Marii importatori de gaz lichefiat din Asia, Korea Gas și Osaka Gas, au semnat contracte pe termen lung cu terminalele de export americane, diversificându-și sursele de aporvizionare, care erau până acum doar din Australia și Orientul Mijlociu.

Gazul de șist, mai ieftin cu 25%

Explicația acestei evoluții stă în noua tehnologie care permite extracția gazelor de șist la prețuri mici și fără impact asupra mediului. Astfel, firmele din SUA vor exploata resursele locale, folosind pentru lichefiere și transport infrastructura deja construită în epoca exploatării gazului natural. În Australia sunt necesare investiții greenfield pentru lichefierea gazelor naturale și noi terminale de transport, iar dolarul australian puternic nu ajută exporturile. Analiștii WSJ spun că prețul gazului exportat de Australia ar trebui să scadă cu 25% pentru a putea concura cu gazele de șist exportate de SUA.

Canada, jucător global pe piața gazelor lichefiate, din 2017

În plus, Canada va începe exportul de gaz lichefiat, din 2017, folosind pentru extracție aceeași tehnologie care permite exploatarea gazelor de șist.

Investitorii se orientează spre SUA, unde se prognozează exporturi de 50 de milioane de tone de gaz lichefiat pe an, până în 2020, a declarat Andrew McManus, consultant al companiei britanice Wood Mackenzie, citat de WSJ. În mai 2013, în Freeport, Texas, au început lucrările unei fabrici de 10 miliarde de dolari în producția de gaz lichefiat, a doua mare investiție după un proiect gigantic pornit în Louisiana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel