Cutremur de 7,6 în "Cercul de Foc al Pacificului", în Papua Noua Guinee: ”Au fost zguduiți foarte puternic”. A fost emisă alertă de tsunami
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
imagine cu rol ilustrativ pexels
imagine cu rol ilustrativ pexels
Un cutremur puternic a lovit Papua Noua Guinee. 

Seismul a avut magnitudinea de 7,6 pe Richter. A lovit duminică estul Papua Noua Guinee, provocând pagube clădirilor, conform Agerpres. 

Institutul american de geofizică (USGS) a emis iniţial o alertă de tsunami, dar a ridicat-o rapid. Cu toate acestea, USGS a avertizat că pot exista "fluctuaţii minore ale nivelului mării în unele zone de coastă".

Locuitorii din Madang au declarat pentru AFP că au fost ”zguduiţi foarte puternic”, afirmând că unele clădiri au fost avariate. Seismul s-a produs la o adâncime de 61 de kilometri, la aproximativ 66 de kilometri de oraşul Kainantu, a indicat USGS.

Papua Noua Guinee, care cuprinde partea de est a Insulei Noua Guinee, se află în aşa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului", o zonă unde se înregistrează aproximativ 90% din activitatea seismică şi vulcanică a lumii şi unde se produc aproape 7.000 de cutremure pe an, majoritatea de intensitate moderată.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade a lovit această regiune în februarie 2018, provocând alunecări de teren şi omorând cel puţin 125 de persoane.

Sâmbătă, o serie de cutremure au lovit provincia indoneziană Papua, situată în partea de vest a insulei Noua Guinee, fără a provoca victime sau pagube.

În 2004, un cutremur cu magnitudinea 9,1 în Indonezia a declanşat un tsunami care a făcut 220.000 de morţi în regiune, dintre care aproximativ 170.000 în Indonezia, reaminteşte AFP.

Cutremur de 6,2, sâmbătă dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a lovit sâmbătă dimineaţă provincia Papua din Indonezia, urmat de un alt cutremur cu magnitudinea 5,9 câteva minute mai târziu, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP.

Ambele cutremure au fost înregistrate la o adâncime de 19,1 kilometri, la aproximativ 272 de kilometri de oraşul Abepura, a precizat USGS.

Al treilea seism cu magnitudinea 6,2 a lovit în aceeaşi zonă la adâncimea de 18 kilometri. Nu au fost raportate deocamdată victime sau pagube materiale de către autorităţi şi nu a fost emisă nicio avertizare de tsunami.

Agenţia indoneziană de meteorologie şi geofizică (BKMG) a avertizat, totuşi, într-un tweet despre replici moderate şi daune limitate.

Coordonatorul acesteia a precizat că seismele au fost resimţite de locuitorii din Sarmi, care are 11.000 de locuitori, nu departe de epicentrul cutremurului, precum şi în oraşul Mamberamo, cu 36.000 de locuitori.

Indonezia se află pe "Cercul de Foc al Pacificului", iar această poziţionare geografică o predispune la cutremure frecvente.

În ianuarie 2021, un cutremur cu magnitudinea de 6,2 a lovit insula Sulawesi, făcând peste 100 de morţi şi mii de persoane fără adăpost, transformând clădirile într-o grămadă de metal deformat şi bucăţi de beton în oraşul de coastă Mamuju.

Cutremur și-n Grecia, în această săptămână


Un cutremur cu magnitudinea 5,4 a zguduit joi dimineaţă zone extinse din vestul Greciei, inclusiv mai multe insule care sunt foarte apreciate de turişti, informează DPA.

Seismul a fost resimţit în principal în insulele turistice din Marea Ionică, precum Zakynthos, Cefalonia şi Itaca, dar şi pe coasta vestică a Peninsulei Peloponez.

Potrivit Institutului de Geodinamică din Atena, cutremurul a avut magnitudinea 5,4 şi epicentrul său a fost localizat la o adâncime de 10 kilometri sub fundul mării, la vest de insula Zakynthos.

O linie de demarcaţie continentală trece pe sub Marea Ionică, fiind zona în care placa tectonică europeană se întâlneşte cu cea africană. Fricţiunea dintre aceste plăci tectonice provoacă adeseori cutremure puternice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel