Cutremur când ”tovarășa” a fost pusă în a doua funcție în stat. Cum se lupta comunismul cu nepotismul: ruptură între elite și omul de rând
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
sursa foto: Wiki Commons
sursa foto: Wiki Commons
Se practica nepotismul pe vremea lui Ceaușescu?

Istoricul Lavinia Betea a vorbit, printre altele, în cadrul Interviurilor DC News și despre practica nepotismului încă din vremea comunismului și chiar de dinainte de venirea lui Ceaușescu la putere.

Jurnalistul Val Vâlcu a deschis subiectul: "Se luptau cu nepotismul. N-avea voie soția primului secretar de stat să lucreze în aparatul de partid, dacă erau doi soți nu puteau fi amândoi în funcții de conducere... Prin '78, pe când eram în școala primară, mi-aduc aminte că părinții mei citeau ziarul și am surprins discuții - Cum se poate așa ceva? S-o pună pe soția lui în a doua funcție în stat? - mă rog, nu cu cuvintele astea. Probabil că fusese un cutremur în rândul elitelor politice ale nomenclaturii când "Tovarășa" (n.r. Elena Ceaușescu) a devenit numărul 2 - prin '78-'79, nu mai știu."

Lavinia Betea a explicat: De fapt intră în nucleul de conducere prin '74 iar în '76 este șefa secției de Cadre a CC. Se luptau cu nepotismul! Unul dintre capitolele de rezistență a cărții se numește "Filistinii" - acești oameni care au închipuit o lume a egalității, a dreptății, a frăției, a modestiei - se exceptează de la ea. Eu am început cu Manifestul Partidului Comunist al lui Marx și Engels care pune chestiunea unui nou tip de familie și a statuării egalității depline între femei și bărbați. [...] Ceaușeștii, dacă vreți, sunt o încununare a rupturii care există între elitele comuniste și omul de rând.

Val Vâlcu: Dar era o ruptură și între familia conducătoare și elitele de partid. Dacă unul divorța era marginalizat...

Lavinia Betea: Aceasta vine din 1974 încoace cu Codul Eticii și Echității Socialiste. Și aici... e o ruptură între acest cod și practicile de început. 

Elena Ceaușescu a ocupat 17 funcții de conducere

Cu o prezență în mai multe sfere ale vieții politice și științifice, Elena Ceaușescu, de la poziția de prim-viceprim-ministru al Guvernului, unde a influențat politica națională, la rolul de director al prestigiosului Institut de Cercetări Chimice, unde a devenit un nume respectat în domeniul științific mondial, și până la implicarea sa în înaltul eșalon al Partidului Comunist Român (PCR), a ocupat o varietate de roluri influente. Așadar, nu mai puțin de 17 funcții au fost ocupate de "Tovarășa" începând din 1964.

Interviul complet, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel