Data actualizării:
Data publicării:

Curtea de la Haga, decizii pentru Rusia. Chirieac: Singura situație în care fix acum Putin ar putea fi arestat și condamnat

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Putin
Putin
Cu 13 voturi pentru și trei împotrivă, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, a decis că Rusia trebuie să suspende toate operațiunile militare de pe teritoriul Ucrainei. După un vot în unanimitate, Curtea de la Haga a decis ca nici Rusia și nici Ucraina să nu facă vreo acțiune care să amplifice conflictul. Analistul Bogdan Chirieac a comentat, miercuri, deciziile luate la Haga.

„Interesant ar fi cine a votat împotrivă. În legătură cu sistarea focului, unanimitatea mi se pare normală. Dar de ce nu a fost unanimitate în toate cazurile?”, a spus analistul Bogdan Chirieac într-o intervenție la Antena 3.

„Nu se întâmplă nimic după acest vot, din nefericire. Este un alt gest simbolic. Sunt foarte multe gesturi simbolice, așa cum Congresul SUA l-a declarat criminal de război pe Vladimir Putin. Acest lucru nu schimbă lucrurile. Are putere în sensul în care Vladimir Putin, dacă ar ateriza acum în Statele Unite, ar fi arestat imediat de FBI și condamnat. Dar lucrul acesta nu este valabil, deocamdată, dacă ar ateriza undeva în Uniunea Europeană, fiindcă nu avem verdictul final pentru așa ceva”, a spus Bogdan Chirieac. 

„Important este că onorabila Curte de la Haga începe acest proces, care va dura ani”, a subliniat Bogdan Chirieac.

„Oricum, lucrurile acestea îi șubrezesc lui Putin poziția. Nu cred că Rusia are capacitate, în acest moment, să se scuture de Vladimir Putin”, a mai zis Bogdan Chirieac. 

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a CIJ, al cărei sediu este la Haga. CIJ mai arată că Rusia trebuie, de asemenea, să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară

Jens Stoltenberg: NATO nu se va implica militar în conflictul dintre Ucraina şi Rusia

Alianţa Nord-Atlantică nu se va implica militar nici la nivel aerian, nici terestru în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, a declarat, miercuri după-amiază, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării.

De asemenea, amintim că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Statelor Unite, în discursul rostit prin videoconferinţă în faţa membrilor Congresului, să ofere asistenţă suplimentară Ucrainei şi să impună noi sancţiuni Rusiei.

„În cel mai întunecat moment pentru ţara noastră şi pentru întreaga Europă, vă cer să faceţi mai mult. Sunt necesare noi seturi de sancţiuni, constant, în fiecare săptămână, până când se opreşte aparatul rus de război", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit CNN, cerând retragerea tuturor companiilor americane de pe piaţa Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel