Data publicării:

Curtea de Apel Cluj: HG privind măsurile anti-COVID conţine dispoziţii discriminatorii

Autor: Andrada Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto ilustrativ. Imagine de Sang Hyun Cho de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Sang Hyun Cho de la Pixabay

Curtea de Apel Cluj consideră că HG privind măsurile anti-COVID conţine dispoziţii discriminatorii ce nu sunt justificate obiectiv.

Curtea de Apel Cluj apreciază că HG 531/2021, referitoare la prelungirea stării de alertă şi măsurile de prevenire a efectelor pandemiei de COVID-19, modificată prin HG 580/2021, conţine dispoziţii discriminatorii ce nu sunt justificate obiectiv. Instanţa hotărâse, pe 7 iunie, anularea unei părţi din actul normativ, însă decizia nu este definitivă.

'Curtea (...) va admite în parte acţiunea, anulând dispoziţiile (...) ce încalcă dreptul cetăţenilor de a lua parte în condiţii de egalitate la activităţi şi de a avea acces la toate locurile şi folosinţei destinate, arătând că aceste dispoziţii discriminatorii nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim atât timp cât există metode de atingere a scopului asigurării sănătăţii populaţiei prevăzute chiar în actul administrativ normativ atacat care ar fi suficiente să asigure scopul propus', se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj, dată publicităţii marţi.

Curtea de Apel Cluj: Guvernul a adoptat prevederi care conduc la excluderea persoanelor nevaccinate de la activităţile sportive, culturale sau sociale

 

În document se precizează că instanţele de contencios administrativ nu sunt puse să examineze constituţionalitatea legii, ci conformarea de către actele administrative la principiul legalităţii şi eliminarea dispoziţiilor care intră în conflict cu normele legale. Curtea remarcă faptul că în România vaccinarea nu este obligatorie prin lege, dar Guvernul a adoptat prevederi care conduc la excluderea persoanelor nevaccinate de la activităţile sportive, culturale sau sociale.

'Dincolo de aspectul general benefic al vaccinului, foarte multe persoane din cauza convingerilor religioase sau a stării de sănătate nu pot recurge la măsura vaccinării şi prin urmare sunt excluse de la toate activităţile sportive, culturale, sociale permise de hotărârea de guvern. (...) Constrângerea pe calea unei hotărâri de guvern cu măsuri provizorii reluate prin alte hotărâri de guvern de prelungire a acestor măsuri conduce la permanentizarea acestei situaţii şi la înlocuirea unei legi în acest sens cu o hotărâre de guvern care să ia măsuri privitoare la obligativitatea vaccinării populaţiei. (...) Totodată, nu există nici un studiu care să conducă la concluzia necesităţii instituirii acestor măsuri suplimentare de excludere şi la lipsa oricărei importanţe a faptului că un număr mare de persoane a făcut boala şi este imunizată prin efectul bolii', se precizează în motivare. În opinia judecătorilor, o serie de restricţii 'dezavantajează şi discriminează persoanele nevaccinate, care la acest moment sunt majoritatea populaţiei ţării'.

'Nu menționează expres obligativitatea, dar discriminează'

 

'Chiar dacă nu menţionează expres obligativitatea tuturor persoanelor la vaccinare, hotărârea de guvern discriminează, fără a fi necesar în scopul asigurării sănătăţii populaţiei, prin dezavantajarea categoriei persoanelor nevaccinate care, aşa cum s-a arătat mai sus, reprezintă majoritatea populaţiei României', mai arată Curtea de Apel Cluj.

Prim-ministrul Florin Cîţu anunţa, pe 9 iunie, că va fi atacată decizia Curţii de Apel Cluj de anulare în parte a Hotărârii de Guvern care priveşte condiţionarea participării la evenimente de dovada vaccinării. Întrebat dacă decizia Curţii de Apel Cluj va influenţa politica măsurilor de relaxare, premierul a răspuns că decizia respectivă va fi atacată. 'Nu va schimba, nu va influenţa. Vom ataca această decizie şi credem că vom câştiga', a spus premierul, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel