Data publicării:

Curtea Constituțională a Republicii Moldova stabilește că 'limba română' păstrează locul în legislație, inclusiv în Constituție

Autor: Mihai Preda | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a confirmat astăzi că sintagma 'limba română' va rămâne în toată legislaţia ţării, inclusiv în Constituţie, respingând astfel o sesizare depusă de către deputaţii socialişti şi comunişti. 

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis luni că sintagma 'limba română' rămâne în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, respingând astfel o sesizare depusă de către deputaţii socialişti şi comunişti, conform Radio Chişinău.

La sfârşitul lunii martie a anului trecut, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) au înaintat o sesizare la Curtea Constituţională, solicitând verificarea constituţionalităţii deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat, din moldovenească în română, în toată legislaţia din Republica Moldova, inclusiv în Constituţie. Absenţi de la şedinţa Curţii Constituţionale au fost autorii plângerii, deputaţii socialişti Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea şi deputatul comunist Vladimir Voronin, precizează NewsMaker.

Principala lor argumentaţie a constat în faptul că grupul parlamentar al partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, a modificat Constituţia cu voturile unei majorităţi simple de deputaţi, contrar prevederilor care stipulează necesitatea a două treimi din voturi.

În replică, PAS a explicat că modificarea legislaţiei vizează implementarea unei decizii anterioare a Curţii Constituţionale din 2013. Această decizie a constatat că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, în care limba de stat este menţionată drept 'română', prevalează asupra Constituţiei din 1994, care face referire la limba de stat ca 'moldovenească'. Astfel, PAS a argumentat că acţiunea sa este o aplicare consecventă a unei hotărâri deja luate în trecut, conform informaţiilor mediatice.

Proiectul respectiv a fost adoptat de către parlament în lectură finală anul trecut, iar preşedinta Maia Sandu l-a promulgat în lege, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel