Data publicării:
Cursurile în format fizic. Rafila: Nu este suficient să avem 60% dintre profesori vaccinați
Alexandru Rafila este de părere că vaccinarea a 60% dintre profesori la nivelul unităților de învățământ nu este suficientă pentru desfășurarea cursurilor în format fizic.
"E nevoie de măsuri combinate"
"Nu este suficient să avem 60% dintre profesori vaccinați, trebuie mereu măsuri combinate. O școală sigură este una în care părinții copiilor sunt vaccinați într-o proporție cât mai mare și una în care și o proporție mare de personal este vaccinată”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii România, scrie antena3.ro.
"Acea țintă legată de imunitate de grup de 70% nu prea mai este în vigoare, discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă decât cea inițială, sunt necesare niveluri mai mari de vaccinare pentru a reduce substanțial transmiterea. (...) Experții OMS care au fost în România au reiterat că trebuie să ținem cât mai mult posibil școlile deschise, să ținem cont de contextul local, de modul în care funcționează școala, să aerisim clasele. Nu poți să spui: Numai școala se închide și alte activități în care se realizează transmiterea să rămână deschise. E nevoie de măsuri conjugate”, a mai spus Rafila.
Teste în şcoli
"Vom avea de săptămâna viitoare teste în școli. Testele sunt o cale prin care putem să evităm închiderea școlilor. Fac apel de pe acum la părinți să accepte aceste teste, sunt non-invazive, pe bază de salivă”, spune ministrul.
Întrebat cine a stabilit procentul de 60%, Cîmpeanu a spus că s-a pornit de la 70% - pragul stabilit de Organizația Mondială a Sănătății pentru imunitatea de grup -, dar pragul de 70% ar fi trebuit să ia în considerare și persoanele trecute prin boală: „având în vedere că este foarte greu să monitorizezi persoanele trecute prin boală, am coborât plafonul de la 70% la 60% de comun acord cu autoritățile sanitare, înțelegând că este o măsură tranzitorie spre 70% rată de vaccinare”.
În ce privește școala online, Cîmpeanu declară că este contrazis de un grup foarte mare de persoane care nu înțeleg că un milion din cei 3 milioane de copii din țară învață în mediul rural, unde există o problemă cu viteza de transfer: „eu personal, ca ministru al educației, intru zilnic în 2 - 3 videoconferințe cu alte instituții, tot din București, și nu am nicio transmisie fără întreruperi. Atunci gândiți-vă cum este într-un sat din munți accesul la internet, presupunând că au echipamente și nu au toți, presupunând că au profesor formați și nu au toți - 1 din 5 profesor este format -, presupunând că există conținut digital și nu există, că am putea să evaluăm online și nu există nicio platformă de evaluare online care să îți garanteze că ai evaluat elevul pe care trebuie să îl evaluezi. De aceea mă opun în acest moment predării online. Nu suntem pregătiți, chiar dacă s-au făcut eforturi și s-u înregistrat progrese, nu suntem pregătiți”.
Controale în școlile în care numărul de vaccinați a scăzut în ultima săptămână
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat creșterea numărului de echipe de control.
„Controalele vor fi de durată, am extins numărul de echipe cu un număr fără precedent pentru Ministerul Educației. Este vorba de 42 de județe, vor avea un caracter de permanență. Atât timp cât va exista acest pericol epidemiologic vom verifica respectarea măsurilor de protecție sanitară”, a declarat, luni după-amiază, Sorin Cîmpeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News